nedelja 14. mart 2010.
RSS
• Srbija •
Početna > Srbija > Sva sela će vodu dobijati iz bunara

IZ AGRARNOG BUDŽETA SKUPŠTINE KRAGUJEVCA OVE GODINE BIĆE IZDVOJEN 51 MILION

Sva sela će vodu dobijati iz bunara

KRAGUJEVAC - Iz Agrarnog budžeta Skupštine Kragujevca će ove godine biti izdvojen 51 milion dinara za kopanje arteskih bunara i rešavanje vodosnabdevanja domaćinstava na seoskom području.
Zamenik gradonačelnika Snežana Živanović Katić izjavila je Fonetu da će do 2012. godine sva kragujevačka sela dobiti vodu iz bunara.

U 16 sela su iskopana 43 bunara, a urađena je projektna dokumentacija za još 27 bunara. U ovoj godini biće urađena dokumentacija za dodatnih 16 bunara, rekla je Snežana Živanović-Katić.
Sredstvima Agrarnog budžeta kupljeno je 17 samopotapajućih pumpi za vodu i 11 rezervoara zapremine od pet do 15 kubnih metara za sela gde je urađena primarna vodovodna mreža.

Sredstvima iz Agrarnog budžeta se, osim prvobitno planiranih bušotina i ispitivanja kvaliteta i kvantiteta vode, finansira i izrada kompletne dokumentacije, kao i nabavka i ugradnja rezervoara i pumpi za vodu, izjavila je Snežana Katić-Živanović.

Seoska domaćinstva finansiraju samo priključak za električnu energiju, izgradnju sekundarne vodovodne mreže i ugradnju vodomera, što iznosi oko 25.000 dinara po domaćinstvu.
Najplići bunar iskopan je u selu Veliki Šenj, dubine 39 metar, a najdublji u Desimirovcu, gde je kvalitetna voda pronađena na 136. metru.