nedelja 14. februar 2010.
RSS
• Srbija •
Početna > Srbija > Srbija u smetovima

MEĆAVA KOJA JE TRAJALA SATIMA NAPRAVILA JE NANOSE OD POLA METRA

Srbija u smetovima

Saobraćaj na većini puteva u Srbiji juče je bio otežan. Mnoga mesta ostala su bez struje i grejanja

BEOGRAD - Snežna mećava paralisala je juče Srbiju. U nekim krajevima snega je bilo i do pola metra, a mnoga mesta ostala su bez struje i grejanja. Nadležni su apelovali na građane da bez preke potrebe ne kreću na put.

Prema informacijama naših dopisnika, stvari su po podne ipak krenule nabolje, jer je sneg konačno prestao da pada, dok se novi, ali u znatno manjim količinama očekuje tek noćas i sutra.

Nevreme prizemljilo avione

Sneg je usporio aviosaobraćaj na beogradsko aerodromu "Nikola Tesla". Aerodrom je bio zatvoren tokom prepodneva, dok se poletanje obavljalo sa zakašnjenjem od po nekoliko sati. Direktor Srđan Radovanović kazao je da će "Jat ervejz" putnicima nadoknaditi eventualnu štetu, a onima koji su zbog kašnjenja izgubili vezani let, "Jat" će omogućiti tranzit i boravak u Beogradu.

Kiša, susnežica, sneg...

U Srbiji će danas biti mestimično maglovito i tmurno, dok se tokom dana u većem delu zemlje očekuje oblačno i suvo vreme, saopštio je Hidrometeorolški zavod.
Od podneva na jugu, a krajem dana i tokom noći u centralnim i istočnim krajevima očekuje se naoblačenje s kišom, susnežicom i snegom. Duvaće slab i umeren istočni i jugoistočni vetar. Jutarnja temperatura od minus osam do minus dva, maksimalna od nula do sedam stepeni. Jutarnja temperatura biće oko minus četiri, maksimalna oko dva stepena.
Sutra ujutro i pre podne mestimično će padati sneg, a porast temperature i otapanje snežnog pokrivača očekuju se krajem nedelje.

Put Pančevo - Kovin zatvoren za saobraćaj

PANČEVO - Magistralni put Pančevo - Kovin zatvoren je za saobraćaj juče oko 16.30 zbog snežnih nanosa koje stvara snažan vetar, saopštila je pančevačka policija.
Saobraćajna policija iz tog razloga preusmerava saobraćaj na alternativne pravce.
Prema rečima šefa zimske službe Vojvodina puta Slavka Jovanovića, ekipe te službe pokušavaju da očiste tu deonicu i "oslobode" kolonu vozila koja se formirala zbog snežnih nanosa.
Ekipe službe pokušavaju da uklone dva šlepera i autobus koji su u toku dana sleteli sa puta, što je dodatno otežalo saobraćaj.
Jovanović je rekao da očekuje da će put do kraja dana biti ponovo prohodan.

Beta

Dok je napolju besnela snežna mećava, Novosađani su se probudili u hladnim stanovima. U "Novosadskim toplanama" objasnili su da su radijatori hladni zbog kvara na Termoelektrani-toplani "Novi Sad", izazvanog uzastopnim padovima napona u električnoj mreži. Mećava je besnela i na području Čelareva, Bačke Palanke, Bača, Odžaka i drugih mesta. U okolini Bačkog Maglića, Gajdobre, Silbaša i Odžaka bilo je više od 40 centimetara snega. Ni u Zrenjaninu nije bilo ništa manje padavina, a bilo je i čestih prekida struje.

Na Ibarskoj magistrali saobraćaj je bio veoma otežan, a oko osam ujutro u Stepojevcu je bio u prekidu, jer kamioni nisu mogli da se kreću. Takođe, saobraćaj se lozničkom kraju zbog visokih nanosa odvijao usporeno. Velike snežne padavine prouzrokovale su kvarove na niskonaponskoj mreži, zbog čega su pojedina naselja periodično ostajala bez struje.

Tako je bilo i u brdsko-planinskom delu valjevskog kraja. Pojedina sela ostala bez struje, dok su zbog snega bile skraćene i neke autobuske linije. Takođe, bio je u prekidu dalekovod Valjevo-Leskovice, pa sela u podnožju Povlena nisu imala struje. Putevi k Mravinjcima na Povlenu i za Ljuboviju preko Proslopa bili su neprohodni. Na Divčibarama ima oko 50 centimetara snega, autobusi saobraćaju i preko Kaone sa užičke, kao i preko Bogdanovića brda i Krčmara sa mioničke strane.

U užičkom kraju palo je dvadesetak centimetara snega tako da je u planinskim predelima snežni pokrivač dostigao visinu od oko 45 centimetara, što je stvorilo velike probleme u saobraćaju. Od pretprošle noći zabranjen je saobraćaj kamionima s prikolicom i šleperima preko Zlatibora i Kadinjače, kao i na putevima preko Tare, Debelog brda i Bukova. Isto važi i za predeo Zlatara i u ivanjičkom kraju.
I u Požarevcu i celom Braničevskom okrugu bilo je problema u saobraćaju. Vozila su se usporeno kretala u brdskim predelima kod Petrovca na Mlavi, Žagubice, Velikog Gradišta i Kučeva.
U Čačku je vlažan sneg prouzrokovao kvarove na dva dalekovoda zbog čega su sela Mršinci, Goričani, Kačulice, Lazacega ostala bez struje.