subota 13. decembar 2008.
RSS
• Srbija •
Početna > Srbija > Zatvaranje kolektivnih centara

POTPISAN UGOVOR O IZGRADNJI STANOVA

Zatvaranje kolektivnih centara

U zgradi bi trebalo da bude 16 stanova za izbegle i četiri za socijalno ugrožene

PETROVAC NA MLAVI - U Petrovcu na Mlavi potpisan je Memorandum o izgradnji stambene zgrade za smeštaj 20 izbeglih, raseljenih i socijalno ugroženih porodica, između lokalne samouprave, Centra za socijalni rad Petrovac i Žagubica i humanitarne organizacije “Haus ing centar”, koja će finansirati izgradnju. Memorandum su potpisali predsednik opštine Petrovac Radiša Dragojević i predsednik humanitarne organizacije Branislava Živković, u prisustvu predstavnice UNHCR Violete Samardžić. Stambena zgrada, koja se podiže u okviru projekta “Socijalno stanovanje u zaštićenim uslovima”, imaće 20 stanova, za koje će lokalna samouprava obezbediti zemljište i neophodnu komunalnu infrastrukturu.
- U novoj zgradi 16 stanova biće namenjeno izbeglicama iz kolektivnog centra “Kasarna”, a četiri za socijalno ugrožene porodice sa teritorije opštine Petrovac. Deset stanova imaće površinu od 22 do 25 kvadrata, osam će imati 30 kvadrata, a dva stana biće površine 40 kvadratnih metara”, rekla je Branislava Živković, predsednik humanitarne organizacije “Haus ing centar”. Za vreme ratova koji su prethodili raspadu SFRJ, u petrovačku opštinu pristiglo je oko 1.200 izbeglica. Najviše ih je bilo iz Hrvatske, koji su u Srbiju došli posle akcije “Oluja”. Polovina njih našla je privatni smeštaj, dok su ostali zauzeli objekte stare petrovačke kasarne. Od 600 osoba, danas u ovim objektima živi njih 230. Pošto će ovaj kolektivni centar morati uskoro da se zatvori, rešenje za smeštaj jednog broja porodica nađen je u izgradnji stambenih zgrada.
Prva zgrada, useljena u julu prošle godine, ima 2.000 kvadrata i četiri etaže, sa ukupno 44 stana prosečne površine 40 kvadrata. NJenu izgradnju, u koju je uloženo 630.000 evra, realizovala je nemačka humanitarna organizacija “Help”, uz finansijsku pomoć Evropske unije. “Projekti stambenog zbrinjavanja izbeglih i raseljenih realizuju se širom Srbije i do sada je preko 20.000 osoba dobilo krov nad glavom. U Petrovcu će se nastaviti sa zbrinjavanjem izbeglih osoba, koje borave u kolektivnom izbegličkom centru i u privatnom smeštaju”, rekao je Dragiša Dabetić, republički komesar za izbeglice prilikom uručivanja ključeva.
Osim zidanja novih stanova, zbrinjavanje izbeglica sprovodi se i putem dodele zemljišta za gradnju kuća. U junu ove godine, SO Petrovcu donela je odluku da se za sedam izbegličkih porodica obezbedi zakup građevinskog zemljišta pod povoljnim finansijskim uslovima.