nedelja 13. mart 2011.
RSS
• Srbija •
Početna > Srbija > Proizvodnja lekovitog bilja i nova radna mesta

Proizvodnja lekovitog bilja i nova radna mesta

NOVA VAROŠ- Na padinama Zlatara, Javora i Murtenice u novovaroškom kraju, ovog proleća biće zasejane četiri vrste lekovitog bilja, a najavljana je i izgradnja pogona za njegovu preradu u kome će 50 ljudi dobiti posao.

Vlasnik kompanije "Pajasen" koja se bavi proizvodnjom lekovitog bilja Dragan Nedeljković rekao je da se na planini Zlatar planira izgradnja pogona za preradu bilja u kome bi posao, kroz godinu dana, trebalo da dobije 50 radnika.
- Na padinama Zlatara izgradićemo pogon za preradu lekovitog bilja gde bi posao, kroz godinu dana, trebalo da dobije 50 radnika iz porodica koje sa našom kompanijom ugovore proizvodnju- rekao je Nedeljković.

Kako je Nedeljković naveo, za ovaj program "dobiće podršku lokalne samouprave, a u pogonu će biti sušeno i prerađivano bilje uzgajano isključivo na prostoru Nove Varoši, Priboja i Prijepolja".
Uz garantovane otkupne cene, besplatno seme i sredstva za zaštitu, poljoprivrednici će preuzeti obavezu da, pod nadzorom agronoma, proizvedeno i ukošeno lekovito bilje predaju kompaniji na dalju preradu.

Kako je planirano, prve oranice biće zasejane početkom aprila kako bi se obavile i do tri kosidbe lekovitog bilja u sezoni.
Prema Nedeljkovićevim rečima, proizvedeni čajevi i eterična ulja biće uglavnom namenjeni inostranom tržištu.

Predstavnik Lokalne kancelarije za ekonomski razvoj u Novoj Varoši Milinko Šaponjić rekao je agenciji Beta da bi izgradnja pogona za preradu lekovitog bilja bila šansa za opstanak i razvoj sela.
- Veliko je i interesovanje poljoprivrednika, jer im se i pre setve garantuju otkup i poznata cena- kazao je Šaponjic.

Pre nego što krene setva nane, kamilice, peršuna i slačice, poljoprivrednicima će ugovorom biti zagarantovana otkupna cena, a sa hektara zasejane površine oni će u sezoni moći da zarade u proseku oko 800 evra.