četvrtak 13. januar 2011.
RSS
• Srbija •
Početna > Srbija > Opet požar u bivšoj fabrici "Viskoza", uzrok nepoznat

Opet požar u bivšoj fabrici "Viskoza", uzrok nepoznat

LOZNICA - U jednom od pogona Fabrike ''Cel-vlakno'' nekadašnje lozničke hemijske industrije ''Viskoza'' juče ujutru je, iz još neutrvrđenih razloga, izbio požar, koji su, ubrzo po dojavi, ugasili pripadnici Vatrogasno-spasilačke jedinice iz Loznice.

Dežurni u toj jedinici je rekao da je ubrzo posle dojave o požaru u ''Viskozi'', koju su primili juče ujutru u 9.38 sati, tročlana ekipa stigla na lice mesta i počela gašenje požara, do kojeg je došlo u jednom od pogona bivše Fabrike ''Cel-vlakno''.

Prema njegovim rečima, odmah su mobilisani svi ostali članovi njihove jedince, kako bi intervenisali u slučaju potrebe. Novinarima i snimateljima nije dozvoljen ulazak u fabrički krug ''Viskoze'', a oko 10 sati bilo je uočljivo da je požar praktično bio ugašen i primećivao se još samo slab dim.

Komandir lozničke Vatrogasno-spasilačke jedinice Tomislav Simeunović je odbio da govori o požaru, objašnjavajući da za to nema dozvolu nadležnih.

U ovom trenutku nema službenih podataka o uzroku i prirodi današnjeg požara, koji nije prvi od početka stečajnog postupka u ''Viskozi'', nekada najvećem proizvođaču viskoznih vlakana na Balkanu.

Prošle godine, 20. septembra, izbio je požar prilikom sečenja imovine bivše Fabrike ''Kord'' za potrebe naručioca ''Metalprom'' iz Valjeva, za koga je radove obavljalo lozničko preduzeće ''Metalšiprajd'' doo, kada je prilikom intervencije povređen jedan vatrogasac.

Do požara većih razmera, kada je smrtno stradao jedan radnik, došlo je 8. decembra 2008. godine, prilikom sečenja metalnih cevi aparatom za autogeno zavarivanje radi dobijanja sekundarnih sirovina, najpre u Fabrici ''Svila'', odakle se vatra prenela na Fabriku ''Cel-vlakno''.