utorak 12. mart 2013.
RSS
• Srbija •
Početna > Srbija > Selo Mačvanski Pričinović prvo selo koje daruje bebe

Selo Mačvanski Pričinović prvo selo koje daruje bebe

ŠABAC - Najmlađi meštanin Mačvanskog Pričinovića zove se Ivan, ima dvadeset dana i prvo je dete Jelene i Borivoja Lolića. Mala Elena starija je od drugara iz sela nekoliko dana. Zajedničko im je što je i ona prvenac Andrijani i  Bobanu Gajiću i što su prve bebe u selu koje je mesna zajednica darivala sa po 10.000 dinara.

"Dosta će značiti za pomoć bebi, za stvari koje treba da se kupe, jer nisu mali troškovi kada stigne beba u kuću", kaže Jelena Lolić.

Andrijana Gajić kaže da mnogo mladih odlazi u gradove za poslom, a oni su ostali u selu i zbog toga im, kako kaže, znači što selo misli na njih.

Oko odluke  da pomognu roditeljima u mesnoj zajednici, kažu, nisu se dvoumili. Višestranačje i partijska isticanja ostala su u senci zajedničkih problema oko budućnosti sela.

Predsednik mesne zajednice Mačvanski Pričinović Rajko Mijatović kaže da su želeli da  podele sreću sa roditeljima i da znaju da je svima stalo u selu da se rađa što više dece.

Prošle godine svadbeni venac krasio je samo četiri kapije, a zbog prinova slavilo se samo u osam kuca. Iako je poslednje dve decenije u selo pristiglo dvadesetak raseljeničkih porodica, broj meštana između popisa manji je po nekoliko stotina.

"Pedesetih godina je bilo i do pedeset krštenja u ovom svetom hramu, a ovih zadnjih godina šest do 12 najviše godišnje", kaže Radovan Simeunović, sveštenik.

Mačvanski Pričinović danas broji 2.000 stanovnika. Nadaju se da će briga za potomstvo biti  povod i za nove odluke.

"Ja se nadam da će ovo da bude podstrek i za ostale mlade bračne parove i za one koj nisu u bračnoj zajednici da se reše da budu", kaže Jelena Lolić.

Ove godine očekuju da u selu bude bar osam svadbenih povorki i nadaju se da će biti bogatiji za 15 prinova. Svakom novom meštaninu stićiće i seoska dobrodošlica.

RTS