sreda 12. januar 2011.
RSS
• Srbija •
Početna > Srbija > Loznica posle poplava dobila 24 miliona dinara

Loznica posle poplava dobila 24 miliona dinara

LOZNICA - Načelnica Gradske uprave u Loznici Milojka Smiljanić rekla da je do sada na poseban račun na ime interventne novčane pomoći Loznici za ublažavanje posedica nezapamćene poplave Drine uplaćeno ukupno 24.316.763 dinara.

- Prema odlukama Gradskog veća i Gradskog štaba za vanredne situacije, kada kroz dan-dva bude utvrđena ukupna šteta od poplave, srazmerno njenom obimu u svakom pojedinačnom domaćinstvu, predstoji novi krug raspodele interventne novčane i materijalne pomoći - najavila je Smiljanićeva.

Ona je objasnila da su u prvom krugu interventne novčane pomoći obuhvaćena 322 domaćinstva, kojima je raspodeljeno 2.355.000 dinara, po 5.000, za porodice kojima je prethodno isporučno po dve tone uglja, a dvostruko više onima koje do sada nisu dobile lignit.

- Na ime interventne novčane pomoći Loznici, Vlada Srbije je iz republičkog budžeta uplatila 19 miliona dinara, po dva miliona Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu i grad Beograd, milion Akcionarsko društvo ''Jugorosgas'' iz Beograda, a ostalo je od niza drugih darodavaca - navela je Smiljanićeva.

- Rudnik ''Kolubara'' iz Vreoca je izdvojio 300 tona uglja za lozničke porodice pogođene poplavom, a Ministrstvo trgovine i usluga 100.000 litara dizel goriva, čiji prevoz iz Pančeva i privremeno skladištenje je besplatno obavila Kompanija MN iz Loznice - dodala je ona.

Smiljanićevaje rekla da je do danas po dve tone lignita dobilo 145 domaćinstava i četiri tone rekreativno-turistički objekat. Celokupna količina biće danas raspodeljena, a, s obzirom na potrebe, biće kupljeno još 80 tona uglja.

- Korisnici su do sada preuzeli nešto više od 16 tona dizel goriva, a celokupna količina biće raspodeljena javnim i drugim preduzećima i domaćinstvima, srazmerno obimu učešća njihovih vozila, mašina i druge mehanizacije u odbrani Loznice od poplave - rekla je Smiljanićeva.

Ona je dodala da je Direkcija za robne rezerve izdvojila 300 tona merkantilnog kukuruza, dok je Crveni krst Srbije dopremio 76 kompleta materijala za krečenje, što će, kao i sve ostalo, biti raspodeljeno domaćinstvima kojima je najpotrebnije, na osnovu komisijske liste prioriteta.

Gradska uprava Loznice je otvorila poseban račun, čiji je broj 840274740-20, na koji se novac na ime pomoći uplaćuje sa naznakom ''Grad Loznica sredstva za elementarne nepogode".

Početkom decembra, Drina je poplavila čitavo priobalno područje u lozničkom kraju i pod vodom je bilo oko 1.000 porodičnih kuća i vikendica, veliki broj privrednih i drugih objekata i 6.000 hektara zemljišta, a tada je evakuisano 126 porodica sa 505 članova.