nedelja 11. septembar 2011.
RSS
• Srbija •
Početna > Srbija > Na kvantašima bresaka, nektarina i šljiva u izobilju

Na kvantašima bresaka, nektarina i šljiva u izobilju

BEOGRAD - Na zelenim i kvantaškim pijacama u Srbiji u avgustu je nastavljen trend veoma dobre ponude breskvi i nektarina, a iz nedelje u nedelju bio je bogatiji i asortiman i obim ponude šljiva, crnih i belih sorti grožda, kao i pojedinih sorti jabuka i krušaka.

U odnosu na prethodni mesec znatno je slabiji bio obim ponude kajsije, ribizle i maline, objavljeno je u biltenu Sistema tržišnih informacija poljoprivrede Srbije (STIPS).

Najčešća prodajna cena breskve na kvantašima bila je niža u odnosu na jul i iznosila je 40 dinara (din) za kilogram (kg), dok je na zelenim pijacama bila viša za 10 din/kg i iznosila 60 din/kg. Prošlog meseca došlo je do pada cena nektarina na većini prodajnih mesta, pa je u veleprodaji dominirao iznos od 45 din/kg, što je u poređenju sa julom niža cena za 15 din/kg. Na tezgama zelenih pijaca dominirala je cena od 60 din/kg.

Znatno slabija ponuda kajsija, pogotovo na zelenim pijacama, uslovila je porast cena za skoro 90 odsto u odnosu na jul i iznosila je 150 din/kg. No, znatno bolja ponuda i sortiment šljiva u odnosu na juli odrazili su se na pad cena tog voća u odnosu na prethodni period, pa je na kvantašima dominirao iznos od 25 din/kg, a na zelenim pijacama 30 din/kg. U avgustu je takođe bila bolja ponuda pojedinih sorti jabuka i krušaka, što je uticalo na pad cena i bolju prodaju ovih proizvoda.

U prvoj polovini meseca su se mogle kupiti pojedine bele i crne stone sorte grožđa, pretežno iz uvoza, ali kako je mesec odmicao, sve bolja bila i ponuda i sortiment grožda proizvedenog u Srbiji.

Na kvantašima se cena kretala od 70 do 80 din/kg, dok je na zelenim pijacama u zavisnosti od sorte i kvaliteta najčešća prodajna cena varirala od 80 do 100 din/kg. U avgustu je nastavljen trend prosecne ponude pomorandže, limuna i banana, dok je na većini pijaca u Srbiji dosta slabija bila ponuda grejpfruta, ananasa i kivija .