ponedeljak 11. jun 2012.
RSS
• Srbija •
Početna > Srbija > Nedostatak porodilišta ugrožava život majki i beba

Nedostatak porodilišta ugrožava život majki i beba

KURŠUMLIJA - Na teritoriji opštine Kuršumlija od 1976. godine zatvoreno je porodilište zbog čega se sve porodilje upućuju u Zdravstveni centar u Prokuplju koje je udaljeno 40 kilometara, što ozbiljno ugrožava život majki i beba, izjavila je načelnica Ginekološke službe u Domu Zdravlja u Kuršumlji Mirjana Janetović.

"Rizici su različiti, a najveća opasnost je da trudnica iskrvari ili da se beba rodi pre vremena kada je neophodno da se odmah reaguje i beba smesti u inkubator", kazala je Janetović.

Ona kaže da je najteže i najrizičnije trudnicama iz razuđenih i udaljenih Kuršumlijskih sela do kojih, zbog udaljenosti i izuzetnog lošeg puta, teško dolaze i kola Hitne pomoći.

Portparol prokupačke bolnice "Dr Aleksa Savić" Jelena Pantović kaže da se bar pet, šest puta godišnje desi da se porodilje porode kod kuće ili na putu do bolnice u automobilima.

"Opština Kuršumlija je najugroženija jer su sela razuđena i nepristupačna, zbog čega trudnice često ne stižu na vreme do bolnice kad osete prve trudove", rekla je Pantović.

Porodilište u Prokuplju, koje pokriva tu opštinu, Kuršumliju, Blace i Žitorađe broji svega 50 postelja od kojih četiri pripadaju Odeljenju intenzivne nege, a dve postelje Odeljenju poluintenzivne nege.

Porodilište pri kuršumlijskom Domu zdravlja postojalo je do 1976. godine, a nakon toga je zbog neispunjavanja osnovnih kriterijuma po odluci Ministarstva zdravlja zatvoreno, iako je, prema rečima nadležnih, Kuršumliji prekopotrebno.