petak 10. decembar 2010.
RSS
• Srbija •
Početna > Srbija > "Zelena agenda" za opštine u Srbiji

"Zelena agenda" za opštine u Srbiji

BEOGRAD - Priručnik "Zelena agenda", koji opštinama u Srbiji treba da pomogne u izradi starteškog plana za razvoj životne sredine, predstavljen je u Beogradu predstavnicima lokalnih samouprava, nevladinog sektora i novinarima.

Priručnik, koji je izdala holandska organizacija "Milenuikontakt", deo je istoimenog programa za unapređivanje životne sredine, koji je do sada usvojilo pet opština, dok su još tri u procesu usvajanja, rekla je koordinator Programa Maja Bilbija. "Zelenu agendu" usvojile su opštine Vršac, Plandište, Bela Crkva, Sremska Mitrovica i Knjaževac i to je osnova za donacije EU, rekla je Bilbija.

Prema njenim rečima, Agenda daje analizu stanja životne sredine u opštinama, rangiranje ekoloških problema i prioriteta, kao i akcioni plan za prelazak iz postojećeg stanja u željeno i poboljšava saradnju vlasti i građana u lokalnoj zajednici.

Predstavnik Ekološkog centra "Stanište" iz Vršca Dejan Maksimović je rekao da su takvi strateški planovi neophodni da bi opštine dobile finansijska sredstva za projekte u oblasti životne sredine. Maksimović je ukazao da je "epicentar" "Zelene agende" Vojvodina, podsetivši da Novi Kneževac, Čoka i Kovin upravo rade na usvajanju strategije, ali da interesovanje postoji kod lokalnih vlasti širom Srbije, gde će akcija početi čim se obezbede donatori.

Predstavnica Ministarstva zaštite životne sredine i prostornog planiranja Biljana Jovanović Ilić je rekla da država pruža bezuslovnu podršku takvim projektima, jer je osnovno pravo čoveka pravo na adekvatnu životnu sredinu. "Udruživanje ministarstva i nevladinog sektora, kao i saradnja sa građanima je neophodno za razvoj životne sredine", dodala je ona.