petak 10. decembar 2010.
RSS
• Srbija •
Početna > Srbija > U Loznici ukinuto vanredno stanje

U Loznici ukinuto vanredno stanje

LOZNICA - Na predlog Gradskog štaba, gradonačelnik Loznice Vidoje Petrović ukinuo je odluku kojom je 2. decembra zbog nezapamćene poplave Drine, duž čitavog toka te reke u lozničkom kraju, u priobalnom pojasu proglasio vanrednu situaciju.

Petrović je, posle sednice Gradskog štaba za vanredne situacije u Loznici, tu odluku obrazložio činjenicom da je na poplavljenom području prošla najveća opasnost za bezbednost ljudi i imovine i da se obavljaju neophodne aktivnosti na sanaciji posledica. On je naglasio da će sve aktivnosti u cilju normalizacije stanja na ugroženom području biti nastavljene i ocenio da je Gradski štab, primenjujući odluku o varednoj situaciji , ''veoma uspešno obavio svoj zadatak'', uz učešće mesnih zajednica, građana i javnih preduzeća i podršku MUP-a.

Sprečene su posledice većih razmera, pre svega, prelivanje vode preko magistralnog puta M-19 i prodor vode u urbani deo Loznice, a, na svu sreću, nije bilo ljudskih žrtava i Gradski štab je "odgovorio ukazanim potrebama", ocenio je Petrović.

On je pozvao ''širu zajednicu i javnost'' da pomognu Loznici i njenim građanima, posto je izlivanjem Drine pričinjena ''veoma velika šteta'', a pre toga, u ovoj godini, imali su štete koje premašuju 200 milona dinara prouzrokovane gradom i poplavom reke Jadar. Za ublažavanje posledica je "potrebna velika podrška šire zajednice'', ocenio je Petrović i izarzio očekivanje da će na poseban žiro-račun početi uplate i da će se javiti ''Štabu, odnosno na adresu grada Loznice, svi oni koji bi pokazali da im solidarnost u ovakvoj situaciji nije strana''.

Prilikom upućivanja novčane pomoći potrebna je naznaka ''Grad Loznica sredstva za elementarne nepogode - poplave'', a novac se uplaćuje na račun 840274740-20. Drina je u lozničkom kraju poplavila oko 1.000 porodičnih kuća i vikendica, veliki broj privrednih i drugih objekata i 6.000 hektara zemljišta, pri čemu je evakuisano 126 porodica čijih je 505 članova smešteno kod rodbine i prijatelja, a takav nivo vode nije zabeležen u poslednjih 50 i više godina.