petak 10. decembar 2010.
RSS
• Srbija •
Početna > Srbija > "Dani Kolubarske bitke"

"Dani Kolubarske bitke"

LAZAREVAC - Svečanim polaganjem venaca u Crkvi Svetog Đorđa u Ćelijama kod Lazarevca, počela je manifestacija "Dani Kolubarske bitke", kojom se obeležava godišnjica jedne od najvećih pobeda srpske vojske u Prvom svetskom ratu.

U narednih osam dana, biće održano više tribina, promocija knjiga i pozorišnih predstava, kojima će, na dostojan način, biti obeležena 96. godišnjica Kolubarske bitke. Kolubarska bitka, koja je vođena od 16. novembra do 15. decembra 1914. godine, predstavlja jednu od najvećih pobeda srpske protiv austrougarske vojske u Prvom svetskom ratu, a zbog njenog značaja i vojničke veštine, proučava se na velikim vojnim akademijama u svetu.

U sredu, 15. decembra, u kripti Hrama Svetog Dimitrija u Lazarevcu, gde su pohranjene kosti 20.000 srpskih i 30.000 austro-ugarskih vojnika, biće održan parastos za sve stradale - pobedničke i poražene vojske.

Biće priređena i tribina "Velike sile i Srbija u Prvom svetskom ratu", u Biblioteci "Dimitrije Tucović", na kojoj će govoriti profesori Filozofskog fakulteta u Beogradu Ljubodrag Dimić, Miloš Ković i Mira Radojević. Promocija monografije o Spomen-crkvi u Lazarevcu, autora Tadije Stefanovića biće održana 14. decembra, u velikoj sali Gradske opštine Lazarevac. Obeležavanje godišnjice Kolubarske bitke organizuju Odbor Vlade Srbije za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije i Gradska opština Lazarevac.