četvrtak 10. jul 2008.
RSS
• Srbija •
Početna > Srbija > Hleba, krompira i igara nikad dosta

Drugi međunarodni festival hlebu u čast održava se od 18. do 21. septembra

Hleba, krompira i igara nikad dosta

NOVI SAD - Drugi međunarodni festival hleba održaće se u Novom Sadu od 18. do 21. septembra. Da su organizatori ozbiljno shvatili značaj ovog u svetu jedinstvenog festivala u čast hleba najrečitije svedoči i podatak da su dva i po meseca pre njegovog održavanja organizovali prvo obraćanje javnosti.

- Na prošlogodišnjem, Prvom međunarodnom festivalu hleba predstavilo se 35 izlagača koji su u prigodnim etno-kućicama u centru Novog Sada na Trgu slobode pripremali svoje proizvode predstavivši ih brojnoj publici i stručnjacima. Sve ono što je postignuto na prvom festivalu daje nam za pravo da verujemo da ovaj jedinstveni festival ima svoju budućnost. Ovogodišnji festival hleba okupiće najpoznatija imena naše pekarske industrije, najkvalitetnije privatne pekare iz Srbije, kao i goste iz zemalja regiona i cele Evrope. Festivalski program će pored privrednog i stručnog predstavljanja obeležiti razne izložbe, muzički programi, predavanja i projekcije filmova na temu hleba - rekao je Dimitrije Vujadinović, direktor festivala, ističući da će organizatori ove godine imati mnogo bolje uslove za pripremu jer su dobili svoje službene prostorije.

Prema Vujadinovićevim rečima, postoje svi optimalni uslovi da ova manifestacija postane vojvođanska, novosadska i evropska tradicionalna manifestacija u najboljem smislu te reči. On je mogućnosti koje grad ima organizacijom ovog festivala na turističkom planu uporedio sa Oktoberfestom u Minhenu, venecijanskim karnevalom i sličnim događajima.

Ovogodišnji „Hleb-fest“ osim glavnih ciljeva, prikaza tradicije i kulture hleba i pekarstva i doprinosa razvoju pekarske industrije imaće i poseban program nazvan „Hleb i krompir“. Naime, Ujedinjene nacije su 2008. godinu proglasile godinom krompira, pa će posebna tema na ovom festivalu biti gastronomska i kulturna povezanost hleba i krompira. U tom pogledu posebna pažnja biće posvećena delu Augustina Permentijera, osnivača prve pekarske akademije u Parizu, 1780. godine i rodonačelnika i zagovornika upotrebe brašna od krompira u pekarstvu. Organizatori očekuju da će na ovom, drugom po redu, festivalu hleba nastupiti više izlagača nego lane, a očekuje se i mnogo veća poseta.   

Ključne reči: