ponedeljak 10. jun 2013.
RSS
• Srbija •
Početna > Srbija > Na području Sombora proglašenje vanredne odbrane

Na području Sombora proglašenje vanredne odbrane

NOVI SAD - Rukovodilac odbrane od poplava u Javnom vodoprivrednom preduzeću "Vode Vojvodine" Mirko Galonja izjavio je danas da će tokom sutrašnjeg dana na području Sombora, odnosno na delu toka Dunava uzvodno od Bogojeva do granice sa Mađarskom, biti proglašena vanredna odbrana od poplava.

On je rekao da se ispunjavaju prognoze Republičkog hidrometereološkog zavoda o vodostaju reke Dunav i da se očekuje da će kulminacija poplavnog talasa sutra biti kod Budimpešte a da će vodostaj za 30 centimetara biti veći od do sada najvišeg zabeleženog.

"Taj talas bi 13. na 14. jun trebalo da stigne do Bezdana gde će vodostaj iznositi oko 740 centimetara, što je drugi najveći vodostaj zabeležen na tom delu toka Dunava", rekao je Galonja.

Prema njegovim rečima, vodostaj Dunava kod Novog Sada danas je iznosio 474 centimetra, što je za 23 centimetra više u odnosu na jučerašnji.

Galonja je naglasio da se, sudeći prema sadašnjoj situaciji na terenu, gotovo sa sigurnošću može reći da Dunav kod Novog Sada neće dostići kriterijume za proglašenje vanredne odbrane od poplava.