subota 10. mart 2012.
RSS
• Srbija •
Početna > Srbija > Omladina Kruševca nema šta da radi

Omladina Kruševca nema šta da radi

Na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje (NSZ) u Kruševcu nalazi se oko 4.500 nezaposlenih od 15 do 30 godina

KRUŠEVAC - Na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje (NSZ) u Kruševcu nalazi se oko 4.500 nezaposlenih od 15 do 30 godina što čini 25 odsto od ukupnog broja nezaposlenih, pokazuju podaci kruševačke filijale NSZ.

Direktor NSZ u Kruševcu Predrag Marković kaže da su ovi podaci "zabrinjavajući" imajući u vidu da posao ne mogu lako pronaći ni lica sa višim ili visokim obrazovanjem kojih, prema njegovim rečima, ima više od 600.

Ipak, najveći broj nezaposlenih čine lica sa srednjom stručnom spremom, istakao je Marković i dodao da se na evidenciji službe nalazi veliki broj maturanata gimnazije i ekonomskih tehničara.

“Mi pokušavamo kroz različite mere aktivne politike zapošljavanja da promenimo njihov status i u poslednje tri godine bili smo veoma uspešni. Samo kroz program "Prva šansa" uspeli smo da zaposlimo 10.000 mladih u čitavoj Srbiji”, rekao je Marković.

Veliki problem je svakako što mladi i dalje biraju zanimanja koja su suficitarna na tržištu rada, pa je NSZ u Kruševcu u saradnji sa školskom upravom, pokrenula aktivnosti, koje se pre svega odnose na informisanje roditelja da bi decu drugačije usmerili.

“S obzirom na smanjeni budzet, naše primarne aktivnosti, po pitanju zapošljavanja biće smanjene u odnosu na prošlu godinu, kada smo imali 3.685 zapošljavanja. Probaćemo da kroz samozapošljavanje i subvencije poslodavcima pronađemo posao za jedan broj mladih”, kazao je Marković.

Prema Markoviću, još jedan problem ogleda se u tome što mladi nisu pokretljivi, ne žele da menjaju mesto boravka, a teško je pronaći i lica koja su voljna da se prekvalifikuju, odnosno obuče za poslove kovača, livaca ili zavarivača.

“Osim toga, na moje iznenađenje, ni poslodavci nisu bili zaintresovani za meru - obuka za poznatog poslodavca - kroz koju bi oni mogli da pronađu, odnosno odaberu kvalitetnu radnu snagu na licu mesta”, naglasio je direktor NSZ.

Marković je dodao da mladi koji čak i završe školu za pomenuta deficitarna zanimanja, nemaju dovoljan nivo znanja pa se onda to rešava obukama koje organizuje NSZ.

Komentari

Brine se o mladima do 30 godina,a sta je sa onima koji napune 31 godinu i vise? Kako nikome ne pada na pamet da je najveci procenat nezaposlenih preko 30godina starosti,onih koji imaju porodice,decu,a ne mogu da se zaposle zbog raznoraznih crnih rupa u zakonu koje je drzava nametnula,pa poslodavci izbegavaju da zaposle kategoriju ljudi od 30-45 godina?
Sramota!