četvrtak 10. mart 2011.
RSS
• Srbija •
Početna > Srbija > Nema stečaja u "Ipoku"

Nema stečaja u "Ipoku"

ZRENJANIN - Privredni sud u Zrenjaninu obustavio je predstečajni postupak i odbacio predlog za pokretanje stečajnog postupka u Industriji prerađevina od kukuruza "Ipok".

Sudija Radomir Radojčić je tu odluku doneo jer je konstatovao da predlagač - Poreska uprava Beograd, nije uplatila avans od 750.000 dinara u depozit suda.

Zastupnik predlagača Jasmina Bajšanski koja je i savetnica u Republičkom javnom pravobranilaštvu, dostavila je sudu podnesak u kojem je navedeno da je nalog za prenos tog novca dat Trezoru Republike Srbije 2. marta. Međutim, i naknadnom proverom u računovodstvu zrenjaninskog suda, i to tokom ročišta, utvrđeno je da nema te uplate.

Ročištu je prisustvovala i nekolicina vidno nezadovoljnih radnika te zrenjaninske fabrike. Predstečajni postupak u "Ipoku" je uveden sredinom februara, na predlog Poreske uprave, a za privremenog stečajnog upravnika postavljen je Milan Nićetin.

Rešenjem Privrednog suda u Zrenjaninu sprečena je prodaja imovine tog preduzeća vrednosti oko 100 miliona dinara. Proizvodnja u "Ipoku" je obustavljena u maju 2010. godine.

"Ipok" zapošljava 230 radnika koji su poslednju platu primili u februaru 2010. godine, a traže i naknadu za topli obrok i putne troškove za protekle tri godine, koliko im nije uplaćivan ni doprinos za penzijsko-invalidsko osiguranje.

Stečaj u "Ipoku" je otvoren marta 2006. godine, na predlog firme "Banat seme" iz Zrenjanina. Plan reorganizacije je utvrđen februara 2007. godine, dok je rešenjem zrenjaninskog Trgovinskog suda stečaj obustavljen avgusta 2009. godine.