Glas Javnosti

Ko su kandidati za gradonačelnika Beograda na izborima 2. juna?

Politika
Autor: Glas javnosti

Liste za beogradske izbore 2. juna su proglašene, a većina njih, iako se oni ne biraju neposredno na izborima, istakli su svoje kandidate za gradonačelnika.

Grad Beograd:

Na izborima za odbornike u Skupštini Grada Beograda nastupa 14 listi.

1.   ALEKSANDAR VUČIĆ – BEOGRAD SUTRA

Kandidat koalicije oko Srpske napredne stranke je dosadašnji gradonačelnik i aktuelni predsednik Privremenog organa Grada Beograda Aleksandar Šapić.

Screenshot  Youtube

Foto: Printskrin/youtube
 
Nakon uspešne vaterpolo karijere, političku započeo u Demokratskoj stranci – 2009. postaje zamenik pomoćnik gradonačelnika Beograda Dragana Đilasa i na toj funkciji ostaje sve do izbora na mesto predsednika opštine Novi Beograd 2012. godine. Tri puta biran na tu funkciju.

DS napušta 2014. godine, a 2018. osniva Srpski patriotski savez (SPAS), koji se nakon parlamentarnih izbora 2020. utapa u SNS, čiji je trenutno potpredsednik.

Drugi na listi je Nikola Nikodijević iz Socijalističke partije Srbije, a lista ima 110 kandidata.

Koaliciju čine SNS, SPS, SDPS, PUPS – Solidarnost i pravda, Zdrava Srbija, Jedinstvena Srbija, SRS, Pokret socijalista, SNP Nenada Popovića, Zeleni Srbije, SVM, Zavetnici, Samostalna srpska stranka Andreja Mladenovića i „Porodični alarm“ Saše Borojevića.

2.   RUSKA STRANKA – SRBI I RUSI BRAĆA ZAUVEK!

Ruska stranka, kao lista nacionalne manjine, za kandidata istakla je Željka Pantića. Pantić, koji je master prava, i na izborima 17. decembra prošle godine takođe bio kandidat za gradonačelnika, ali stranka nije prešla cenzus, osvojivši 0,39 odsto. 

Lista broji 15 kandidata, a kandidati Ruske stranke su i članovi udruženja Savez komunističke omladine Jugoslavije i neregistrovane (SKOJ) i  Nove komunističke partije Jugoslavije (NKPJ).

3.   GRUPA GRAĐANA „ĆALE, OVO JE TEBE“

Petar Đurić, osnivač i predsednik udruženja građana „Pokret Ćale, ovo je za tebe“, kandidat je ove liste za gradonačelnika. 

Foto: Printskrin/youtube

Đurića je javnost upoznala na julskim demonstracijama 2020. godine kada je u kameru N1 rekao da mu je otac preminuo u Zemunskoj bolnici od kovida jer nije bilo dovoljno respiratora. Tada je i izrekao rečenicu „Ćale, ovo je za tebe“, koja je postala jedan od simbola tih protesta. Godinu dana kasnije osniva udruženje građana, koje je za kratko vreme promenilo nekoliko partnera, ali i ideološku postavku. Ovo udruženje se kandidovalo na proteklim izborima i osvojilo manje od jedan odsto.

Druga na listi koja ima 11 kandidata je Nina Jovanović, poslovni administrator. 

4.   GRUPA GRAĐANA „ZA ZELENI BEOGRAD – KAD AKO NE SAD“

“Za Zeleni Beograd – Kad ako ne sad“ za prvog čoveka grada kandiduje pulmologa Dejana Žujovića, koji je i nosilac liste. 

Foto: Printskrin/youtube

Načelnik je Odeljenja za intervencije Gradskog zavoda za plućne bolesti i tuberkulozu u Beogradu, osnivač i predsednik pokreta „Za sve moje ljude“. Na decembarskim izborima bio kandidat koalicije SDS-DJB-Otete bebe. Oštar kritičar vlasti, pogotovo u periodu pandemije korone, kada je kritikovao i rad Kriznog štaba.

Predsednik Kriznog štaba Predrag Kon, tužio ga je zbog kolumne i otvorenog pisma obajvljenog u novembru 2021. Najavljuje „prosvećeno brutalnu borbu protiv korupcije i kriminala u vrhu gradske vlasti“.

Listu čine članovi, sem Žujovićevog, i pokreta „Udruženje pokreta zelenih Srbije“, „Građanski pokret Srbije“, kao i nekoliko istaknutih pojedinaca. Na listi je 40 kandidata.

5. GRUPA GRAĐANA „1 OD 5 MILIONA – BEOGRADSKI FRONT – RITAM GRADA“

Dušan Teodosijević kandidat je liste GG „1od5miliona – Beogradski front“. 

Foto: Printskrin/youtube

Advokat po profesiji, u intervjuu za Blic TV poručio je da je bojkot izbora vid povlačenja.

Lista nudi program od 40 tačaka, koje se tiču, kako je rekao Teodosijević, rešenja za svakodnevne muke Beograđana, a to su saobraćajne gužve, zagađenje vazduha i gradski javni prevoz. Zalaže se za besplatni javni prevoz.

Na listi koja im 61 kandidata, druga je Katarina Kantović. Listu čine udruženja 1 od 5 miliona i Beogradski front.

6.   BIRAMO BEOGRAD – DOBRICA VESELINOVIĆ – MILOŠ PAVLOVIĆ

Dobrica Veselinović u trci je za prvog čoveka prestonice ispred opozicione koalicije Biramo Beograd. 

Foto:Printskrin/instagram

Politikolog po profesiji, član predsedništva Zeleno-levog fronta i narodni poslanik u aktuelnom sazivu Skupštine, kao i član Privremenog organa Grada Beograda.

Radio je u nekoliko udruženja građana i nevladinih organizacija, jedan od osnivača „Ministarstva prostora“ i Inicijative Ne davimo Beograd. Za beogradskog odbornika izabran je na proteklim izborima. Oblasti interesovanja su mu politička teorija, ekologija i pitanja urbanog razvoja.

Koaliciju „Biramo Beograd“ čine ZLF, Narodni pokret Srbije, Novo lice Srbije, DS, Ekološki ustanak, PSG. Lista ima 110 kandidata, a druga na njoj je Natalija Stojmenović iz ZLF-a.

7.  MI SNAGA NARODA, PROF. DR BRANIMIR NESTOROVIĆ

„Mi – snaga naroda“ Branimira Nestorovića kandiduje specijalistu ginekologije i akušerstva Borislava Antonijevića za gradonačelnika. 

Printskrin/youtube

Narodni poslanik u aktuelnom sazivu. Antonijević je na prošlim izborima bio kandidat za odbornika „Mi – Glas iz naroda“, a nakon rascepa unutar ovog pokreta pošao je uz Branimira Nestorovića koji je osnovao pokret „MI – snaga naroda“.

Na izborima 2021. godine za gradonačelnika kandidovala ga je za gradonačelnika koalicija POKS-a i Dveri, čiji je bio i član Političkog saveta, a zatim i odbornik. Popularnost stekao tokom pandemije kovida, kao borac protiv nošenja maski i vakcinacije, pa je tako bio i deo udruženja „Lekari i roditelji za nauku i etiku“.

Listu čine 72 kandidata, a među njima nekoliko narodnih poslanika, ali i noviteta poput Ratka Ristića i Dragana Petrovića. Prvi na listi Branimir Nestorović.

8.   NARODNA LISTA – KLJUČ ZA POBEDU

Predsednik Narodne stranke i advokat Vladimir Gajić kandidat je koalicije „Narodna lista“. 


Foto: Printskrin/twiter

Poslanik ove stranke u proteklom sazivu Skupštine, u politici još od devedesetih godina, kada je bio funkcioner SPO-a, a zatim i Demokratske stranke. DS napušta ’96. godine, a kasnije je bio deo Dosta je bilo Saše Radulovića, kojeg napušta godinu dana kasnije kada ulazi u tim predsedničkog kandidata Vuka Jeremića. Gajić je član Krunskog kabineta, a od maja 2003. člana je pravnog saveta Aleksandra Karađorđevića.

Narodna ga je kandidovala i na izborima 17. decembra, kada su osvojili nešto više od dva odsto, a na mesto predsednik stranke biva biran nakon što je Jeremić podneo ostavku zbog izbornog neuspeha.

Koaliciju čine Narodna stranka, Nova Srbija Velimira Ilića i „Pokret Živim za Srbiju“ Jovane Stojković, koja ima ukupno 40 kandidata.

9. BEOGRAD NAŠ GRAD – KOALICIJA SNAGA

Koalicija manjinskih stranaka „Snaga“ kandiduje predsednika Grđanske stranke Grka Srbije Vasiliosa Proveleggiosa.

Proveleggios je bio kandidat GSGS i 2018. godine. Predsednik je i udruženja „Grci Srbije“. Posebno ističe da je rođen u Kosovskoj Mitrovici.

Koaliciju „Snaga“ koja broji 15 kandidata, čine manjinske opcije – Bošnjačka građanska stranka, Vlaška narodna stranka, Savez Jugoslovena, Savez za budućnost i razvoj, Stranka Crnogoraca i Građanska stranka Grka Srbije.

10. UNIJA ROMA SRBIJE- ZA BEOGRAD

Unija Roma Srbije nije istakla kanidata za gradonačelnika, a prvi na listi je preduzetnik Nenad Stojanović, dok je drugi predsednik ove stranke Miloš Mihajlović.

Mihajlović po struci je diplomirani organizacioni inženjer. Od 2023. godine radi na mestu načelnika odeljenja za primarni prihvat i reintegraciju povratnika po osnovu Sporazuma o readmisiji u Komesarijatu za izbeglice i migracije Republike Srbije.

Lista ima 15 kandidata.

11. BEOGRAD JE SVET(A) – STRANKA PRAVDE I POMIRENJA

Stranka bošnjačke manjine Stranka pravde i pomirenja kao kandidata za gradonačelnika predstavila je Svetu, čoveka nepoznatog identiteta sa kacigom i plaštom. 

Kacigu će nositi do kraja kampanje. Prvi na listi je preduzetnik Muhamed Tutić.

Lista ima 22 kandidata.

12. I JA SAM BEOGRAD – KRENI-PROMENI

Direktor kampanje pokreta „Kreni-Promeni“ Savo Manojlović kandidat je za gradonačelnika Beograda liste „I ja sam Beograd – Kreni-Promeni“. 

Manojlović je pravnik i predsednik Udruženja za zaštitu ustavnosti i zakonitosti.

Najšira javnost Kreni-Promeni upoznala je nakon protesta protiv izmena Zakona o eksproprijaciji i Zakona o referendumu, koji su ipak u javnosti poznatiji kao protesti protiv Rio Tinta, kompanije koja želi da na prostoru Jadra i Rađevine iskopava rudu litijuma.

Radio u Ustavnom sudu Srbije, zaposlen u Institutu za uporedno pravo, a bio je i član Skupštine slobodne Srbije i Srpskog udruženja za ustavno pravo.

Lista broji 62 kandidata.

13. DOSTA JE BILO (DJB) – REŠENJE ZA PROMENU

Saša Radulović, predsednik i bivši poslanik Dosta je bilo, pokušaće takođe da postane gradonačelnik.

Radio u Nemačkoj, Francuskoj i SAD, a po povratku u Srbiju biva stečajni upravnik nekoliko preduzeća. Nalazio se na pozicijama savetnika Asocijacije za mala i srednja preduzeća za poreski sistem, stručnog saradnika Saveta Evrope, OEBS-a, Ambasade SAD, GIZ-a, NALED-a. Finansijski ekspert tužilaštva za stečaj i berzu.

Ministar privrede u Vladi Ivice Dačića, iz koje izlazi 2014. godine, kada osniva pokret Dosta je bilo, koji 2016. postaje parlamentaran.

Lista ima 57 kandidata.

14. MI – GLAS IZ NARODA

MI – Glas iz naroda na izborima je isturila ekonomistu i narodnog poslanika Branka Pavlovića kao kandidata.

Pavlovića javnost pamti i kao direktora Agencije za privatizaciju sa najkraćim stažom na toj poziciji. Bio je član Centralnog komiteta, do Osme sednice, GO “Reformisti”, Građanskog saveza, Socijaldemokratske unije isped koje je postao predsednik DOS-a, a zatim osniva svoj pokret „Inicijativu za normalnu Srbiju“, sa kojom se bezuspešno kandiduje 2007. godine. Delovao i okviru udruženja „Nikad granica“.

Jedan od osnivača „MI – Glas iz naroda“, a nakon raskola unutar pokreta ostao je na strani suprotnoj od Branimira Nestorovića.

Lista ima 27 kandidata, na kojoj je i nekoliko narodnih poslanika ove grupe građana.



Glas javnosti /D01S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR