ponedeljak 9. maj 2011.
RSS
• Srbija •
Početna > Srbija > Čačani mrežama štite voćnjake

Čačani mrežama štite voćnjake

ČAČAK - Sve više voćara iz okoline Čačka, nezadovoljnih efikasnošću protivgradne odbrane, svoje zasade osiguravaju postavljanjem zaštitnih mreža. Ova investicija nije mala, ali se, kako tvrde, brzo isplati.

Braća Jovan, Miloš i Veljko Jovanović, članovi Udruženja voćara "Čačanska jabuka" koje ima sopstvenu hladnjaču u Donjoj Trepči izgrađenu uglavnom vlastitim sredstvima, ovog proleća su počeli da postavljaju protivgradne mreže na delu savremenih zasada jabuka u obližnjoj Pridvorici.

Jovanovići procenjuje da će ih ovaj poduhvat koštati skoro 15.000 evra po hektaru, ali su uvereni da će im se višestruko isplatiti.

Postojeća protivgradna odbrana zasnovana na upotrebi specijalnih raketa, pokazala se više puta kao nepouzdana.

"Gotovo da nema godine kada sela u dolini Zapadne Morave ne tuče grad koji nanosi velike štete voću i usevima. Videli smo kako se zasadi čuvaju u drugim zemljama. U Italiji prvo postave betonske stubove, pa tek onda sade voće. Kod nas se, za sada, koriste drveni stubovi i radi obrnuto, što je teži posao," kazao je jedan od braće, Jovan.

Voćnjake Jovanovića u poslednje tri godine grad ni jedanput nije zaobišao. To je znatno umanjivalo prinose i pogoršavalo kvalitet preostalih plodova, utičući negativno na prodajnu cenu prilikom isporuka na tržište Rusije.

Jovanovići nisu jedini voćari koji smatraju kako bi bilo mnogo bolje da država, povoljnim kreditima ili subvencijama, pomogne postavljanje mreža nego da se, na primer, znatna sredstva troše za isplatu osiguranja, koje samo delimično nadoknađuje pričinjenu štetu.

Postavljanje zaštitnih mreža sigurno će se isplatiti, smatraju i u Institutu za voćarstvo u Čačku, jer se zdravi i kvalitetni plodovi uvek dobro prodaju.

Članovi Udruženja "Čačanka jabuka" predviđaju da u sledećih pet godina na ovaj način od grada zaštititi oko 80 odsto svojih plantaža.