subota 9. april 2011.
RSS
• Srbija •
Početna > Srbija > U Valjevu počeo trodnevni sabor folklora

U Valjevu počeo trodnevni sabor folklora

VALJEVO - U Valjevu je počeo osmi po redu međunarodni sabor foklora "Zlatni opanak" na kome će tokom tri dana učestvovati oko 6.000 izvođača iz zemlje i inostranstva.

Sabor je ove godine okupio 60 foklornih ansambala i 40 izvornih pevačkih grupa iz mnogih krajeva Srbije, ali i svih bivših jugoslovenskih republika, kao i Austrije, Rumunije, Mađarske i drugih zemalja.

Pokrovitelji sabora su predsednik Srbije Borisa Tadića i grad Valjevo, a organizator Kulturno-umetničko društvo "Gradac".

- Valjevci i svi ljubitelji foklora uživaće u lepoti pesme, igre i narodnih nošnji, s ciljem da se sačuvaju izvorne igre i pesme pred najezdom nove muzike - rekao je predsednik KUD "Gradac" Tijosav Ninković.

Učesnici festivala izvodiće programe na ulicama i trgovima Valjeva, ali i u dvorani Kulturnog centra, a stručnjaci će nakon trodnevne smotre, proglasiti najuspešnija kulturno umetnička društva, pevačke grupe i pojedince i nagraditi ih novčanim i drugim priznanjima.

Očekuje se da će na smotri u Valjevu boraviti i Meri Sloun, direktorka sličnog festivala koji se svake godine održava u Njujorku, ali i studenti muzičkih akademija, kojima će ovo biti i nastavna obaveza.