sreda 8. septembar 2010.
RSS
• Srbija •
Početna > Srbija > Šumadinci izvoze cevi i creva u Tursku

Šumadinci izvoze cevi i creva u Tursku

KRAGUJEVAC - Privreda Šumadijskog okruga izvezla je u prvih sedam meseci ove godine na tržište Turske proizvode u vrednosti od 1,6 miliona dolara, što je četiri puta više nego u istom periodu 2009. godine, saopštila je Regionalna privredna komora.

Projekt menadžerka Centra za ekonomske odnose sa inostranstvom Regionalne privredne komore Kragujevac Ružica Stančić rekla je da je do jula iz Turske uvezena roba u vrednosti od 3,3 miliona dolara, što je 26 odsto manje nego u istom periodu lane. "Pokrivenost uvoza izvozom iznosi 47,5 odsto, a bila je svega osam odsto", rekla je Stančićeva. Dodala je da je obim razmene sa Turskom uvek bio na "prilično niskom nivou" uz spoljnotrgovinski deficit, naročito zbog uvoza proizvoda u oblasti tekstilne industrije.

Ona je navela da je u 2008. godini spoljnotrgovinski deficit Šumadijskog okruga sa Turskom bio osam miliona dolara, s obzirom da je ostvaren izvoz u tu zemlju vredan milion dolara, a uvoz od devet miliona dolara. "Ovogodišnjem rastu izvoza doprineo je plasman pločastih materijala fabrike Kronošpan iz Lapova, u vrednosti od milion dolara", rekla je Stančićeva.

Ona je dodala da su u Tursku iz Šumadije izvezeni cevi i creva od plastičnih masa koje proizvodi aranđelovački Peštan, kao i ventili, metalni otpaci fabrike kragujevačke livnice "034", ali i u manjim količinama proizvodi od stakla, mašine, alatljike, gumeni proizvodi, lanci i živinsko meso. Uvozio se veći broj proizvoda iz Turske kao što su celuloza, delovi za nameštaj i stolariju, aluminijumski profili, delovi i pribor za motorna vozila, cveće, kozmetički preparati i slično.
Stančićeva je ocenila da će primena Sporazuma o slobodnoj trgovini sa Turskom koji je stupio na snagu 1. septembra ove godine doprineti boljim spoljnotrgovinskim rezultatima.