sreda 8. septembar 2010.
RSS
• Srbija •
Početna > Srbija > Medved poharao prijepoljske pčelinjake

Medved poharao prijepoljske pčelinjake

PRIJEPOLJE - Samo nekoliko dana pošto se "počastio" u pčelinjaku Lutva Malagića u prijepoljskom selu Hisardžik, medved je u obližnjoj Donjoj Kosatici pričinio štetu i pčelaru Zoranu Pušici. Kao da je medved i jednu i drugu provalu izveo po istom scenariju: uz nekoliko košnica stradao je i šljivik u susedstvu.

"Medved je napao pčelinjak smešten u grupi naseljenih kuća u Donjoj Kosatici. Verovatno bi šteta bila još veća da ga nije poremetilo svetlo koje je moj otac upalio tokom noći", rekao je vlasnik pčelinjaka Zoran Pušica.

Košnice su bile relativno dobro popunjene medom, a da je ekspert u njihovom pražnjenju, medved je pokazao i u ovom pčelinjaku - skinuo je samo gornje ramove punije medom, dok one druge jednostavno nije ni dirnuo.

Pčelinjak su obišli republički veterinarski inspektor Azem Hurić i predstavnici Udruženja pčelara. Sačinjen je zapisnik na osnovu koga će Pušica tražiti naknadu štete. "Problem time neće biti rešen. Medved koliko sutra može provaliti u neki drugi pčelinjak ili napraviti štetu nekom drugom voćaru. Vreme je da se, naravno poštujući zakonske propise, problem pčelara, voćara, ali i drugih ljudi sa ovog područja, rešava dok ne bude težih posledica", kazao je Pušica.

Medved, ili više njih, ostavlja mesecima tragove u Donjoj Kosatici što znači da ga nije oterao dim od manjeg požara u kanjonu Mileševke. Njemu je, izgleda, ovo područje gotovo "domaći teren", dodao je on.