sreda 8. septembar 2010.
RSS
• Srbija •
Početna > Srbija > Izbor za naj nevestu u Kulpinu

Tradicionalni i savremeni svadbarski običaji

Izbor za naj nevestu u Kulpinu

KULPIN - Tradicionalna manifestacija "Svadba nekad i sad" održaće se peti put u subotu, 11. septembra, u Kulpinu, u organizaciji opštine Bački Petrovac i turističke organizacije te opštine. Manifestacija će se održavati od 12 do 22 sata u dvorcu Dunđerski u Kulpinu, uz bogat program starih, tradicionalnih i savremenih svadbarskih običaja, a najavljeno je prisustvo oko 800 učesnika iz Srbije i inostranstva.

Direktorka Turističke opštine Bački Petrovac Ljuboslava Štrba rekla je na konferenciji za novinare da "Svadba nekad i sad", osim što će prikazati svadbene običaje iz Srbije, predstaviće i tradicionalne svadbene obrede iz Hrvatske, Slovačke, Mađarske i drugih zemalja. Ona je najavila nastupe kulturno-umetničkih društava iz Grocke, Vukovara, Knića, Šapca, Osečine, Subotice, Pančeva, Srbobrana i ostalih opština iz Srbije, a u muzičkom delu programa nastupiće i pevačica Jarmila Bohušova.

Početak manifestacije obeležiće defile, uz modnu reviju svadbene odeće i izbor za naj nevestu, a biće prikazana i revija svadbene odeće kroz istoriju. Tokom manifestacije predviđena je i izložba svadbenih torti, izbor za najbolju tortu, kao i degustacija vina i tradicionalnih svadbarskih jela - kupus, sarma i štrudle.

Štrba je navela da u opštini Bački Petrovac postoje kategorizovana seoska gazdinstva koja obezbeđuju posetiocima smeštaj po povoljnim cenama i napomenula da se svake godine pridružuje sve više učesnika, kao i posetilaca, kojih je prošle godine bilo oko pet hiljada.

Predsednik opštine Bački Petrovac Vladimir Turan rekao je da ta opština ima procentualno većinski broj slovačkog stanovništva, koje od 15.000 čini 66 odsto ukupne populacije. On je kazao da se opština poslednjih godina zalaže da Bački Petrovac zauzme svoje mesto na mapi turističke ponude u Srbiji i najavio da bi ta opština uskoro mogla dobiti akvapark, najveći na Balkanu, koji će biti donacija slovačkih investitora.

Turan je napomenuo da je, pored "Svadbe nekad i sad", u toj opštini izuzetno popularna manifestacija "Slovačke narodne svečanosti" koje se održavaju prvog vikenda u avgustu, gde se svake godine okupi i preko 20.000 posetilaca.