sreda 8. septembar 2010.
RSS
• Srbija •
Početna > Srbija > Grejna sezona u Srbiji počeće na vreme

TOPLANAMA NEOPHODNA POMOĆ DRŽAVE

Grejna sezona u Srbiji počeće na vreme

BEOGRAD - Grejna sezona u Srbiji trebalo bi da počne na vreme, odnosno 15. oktobra, ali je toplanama neophodna pomoć države kako bi prevazišle probleme koji se mogu očekivati u ovoj grejnoj sezoni, izjavio je predsednik Upravnog odbora Udruženja toplana Srbije Dejan Stojanović.

On je ukazao da se toplane suočavaju sa dugovima za isporučene energente u prošloj grejnoj sezoni, koji samo prema "Srbijagasu" iznose oko sedam milijardi dinara, dok samo još pojedine toplane, kao što su one iz Kragujevca, Trstenika i Priboja, imaju neplaćene dugove prema Naftnoj industriji Srbije (NIS).

Toplane se, prema njegovim rečima, suočavaju i sa nesrazmernim cenama grejanja, koje su znatno niže u odnosu na cene energenata na tržištu, zbog čega su već pojedine - u Novom Sadu, Kragujevcu i Novom Pazaru, od lokalnih samouprava zatražile poskupljenje cena grejanja.
"Prekjučerašnja cena mazuta je bila 45,69 dinara po kilogramu, što znači, da ako to ubacite u kalkulacije za grejanje, kvadrat grejanja trebalo bi da košta 90 dinara," naveo je Stojanović i podsetio da građani plaćaju grejanje u proseku od 65 do 70 dinara po metru kvadratnom. Zbog toga se, kako je rekao, realno postavlja pitanje - ko će tu razliku u ceni da snosi.

Stojanović je najavio da je za četvrtak, 9. septembra, zakazana sadnica Radne grupe za sigurno snabdevanje energentima, na kojoj bi trebalo da se razgovara o početku grejne sezone i o problemima sa kojima se toplane suočavaju. On je naveo da je toplanama za ovu grejnu sezonu potrebno oko 150.000 tona mazuta i 500 miliona metara kubnih gasa, za svih 57 članica Udruženja toplana Srbije.

Stojanović je rekao i da će na sednici Radne grupe toplane zatražiti da se stari dugovi toplana prema dobavljačima zamrznu do 31. decembra ove godine i dodao da će te dugove morati da rešava svaka toplana ponaosob sa isporučiocima energenata. "Pokušaćemo da nađemo neko rešenje, da se jednostavno drži nekakva dinarska cena energenata prema toplanama, jer se cena gasa i mazuta formira prema kursu dolara", objasnio je Stojanović i naveo da je samo mazut u toku prošle grejne sezone poskupeo između 40 i 45 procenata.

On je istakao značaj Ministarstva rudarstva i energetike u rešavanju problema toplana, iako je to ministarstvo zaduženo samo da obezbedi dovoljno energenata na tržištu, kojih ima dovoljno, dok sve druge nadležnosti o snabdevanju, cenama, tarifnim sistemima imaju lokalne samouprave.