petak 8. avgust 2008.
RSS
• Srbija •
Početna > Srbija > Političar koga vole birači, ali i podređeni

Dragoslav Ćirković ponovo predsednik niške opštine Medijana

Političar koga vole birači, ali i podređeni

Jedan od retkih političara koji je omiljen kod građana, svakodnevno na terenu, a sreće se i sa akademicima i sa običnim smrtnicima

NIŠ - Najveća gradska opština u Nišu Medijana dobila je novog-starog predsednika Dragoslava Ćirkovića. NJegov način rada i potezi izazivali su pažnju medija i odobravanje građana, tako da su i najveći politički protivnici DS-a pred izbore priznavali da „pored Ćirkovića nemaju šta da traže“.

Kao direktor JKP „Medijana“ držao je u kancelariji dnevne radne sastanke sa saradnicima uz šahovski sat namontiran da mu zastavica padne posle minuta. Toliko je svako od njegovih pomoćnika i rukovodilaca sektora imao vremena da kaže šta ima. Kome zastava padne tri puta zaredom, znao je da ga čeka smena, što se dvojici desilo, pa su „ispali“ iz kolegijuma.

Ćirković je govorio da je šahovski sat doprinosio da sastanci budu kratki, jasni i operativni. Na zidu njegove kancelarije pisala je poruka građanima: „Vi ne morate da čistite grad, vaše je samo da ga ne prljate“. Građani i novinari su tadašnjeg direktora viđali kako sa komunalcima čisti i pere ulice, prodaje jelke, sadi zelenilo, pred Filmske susrete čisti zidine Tvrđave viseći na konopcu. Bori Čorbi je lično pomogao u snimanju spota za pesmu „Hoću, majko, hoću u gradsku čistoću“... Ostao je upamćen i kao direktor koji je pozvao jednu Nišlijku koja je u parku Čair sela ne tek ofarbanu klupu i upropastila jaknu i platio joj štetu, jer nije bilo okačeno obaveštenje da je klupa sveže ofarbana.

SKOK IZ AVIONA ZA OPKLADU

Da se sa Ćirkovićem ni oko čega ne treba olako kladiti uverio se nekadašnji gradonačelnik Niša Goran Ćirić. NJemu je rekao da će skočiti iz aviona ako grad sa pola para pomogne komunalcima da kupe najsavremeniju autočistilicu. Gradonačelnik pružio ruku za opkladu i obezbedio pola para. Ćirković ga je onda pozvao da sa njim krajem oktobra 2003. godine pođe na aerodrom Lađevci kod Kraljeva, gde je zajedno sa pripadnicima 63. padobranske brigade iz Niša (čiji je rezervni pripadnik) uspešno skočio sa 800 metara. Bio je to njegov prvi padobranski skok posle pola veka „padobranske apstinencije“.

Čistači i polivači ulica govorili su da je imao običaj da iznenada uveče dođe među njih, sa svima se pozdravi i onda uzme šmrk i krene da pere ulice.

- Sa svima se pozdravio i nije oprao ruke. Znači da se ne stidi nas i da poštuje naš rad - govorili su oduševljeno polivači.

Kao predsednik opštine Ćirković je nastavio u svom stilu. Da pomaže sirotinju, da pokreće akciju „I lepa reč je lek“ u okviru koje su grupe nezaposlenih dobijale priliku da za platu obilaze stare i iznemogle. Da podrži posebne opštinske fondove koji su materijalno pomagali parove koji su do podmlatka dolazili veštačkom oplodnjom, ili jednokratnom pomoći pomagali talentovane učenike, studente, sportiste, klubove, nevladine organizacije i udruženja. Podržao je i letnji „Medijana fest“, splet raznovrsnih programa koji tokom leta teku u parku Sveti Sava i privlače brojne građane kojima je to baš dobrodošla razonoda. Umeo je da lično prizove stanare nekih stambenih zgrada i zajedno sa njima krene u čišćenje divljih deponija i uređenje zelenih površina. Da u jednom danu „bude prisutan na sto mesta u gradu“, uvek na originalan način i delujući i ličnim primerom.

- NJegovo visočanstvo građanin je neko zbog koga mi u opštini postojimo i kome služimo da bismo rešavali njegove male i velike probleme.

On to mora da oseti čim prekorači prag sedišta opštine i zakuca na prvi šalter ili vrata, govorio je, a i sada govori, stari i novi predsednik opštine Medijana Dragoslav Ćirković.