petak 8. jul 2011.
RSS
• Srbija •
Početna > Srbija > Radnici "Metal sistema" primili prvu platu od države

Radnici "Metal sistema" primili prvu platu od države

KRAGUJEVAC - Radnici kragujevačke fabrike "Metal sistemi" primili su prvu platu od kada je to preduzeće iz privatnog prešlo u većinsko vlasništvo države.

Predsednik Samostalnog sindikata fabrike Miloš Tanasković je rekao da je u utorak isplaćena zarada za maj i da je za to iz kredita Fonda za razvoj dato 9,5 miliona dinara. Majsku platu je primilo 266 zaposlenih, od čega je oko 150 onih koji su bili radno angažovani i njima je isplaćen iznos od od 21.000 do 27.000 dinara, dok je ostalima isplaćen minimalac od oko 18.000 dinara, rekao je on.
Zaposlenima u "Metal sistemima" duguje se još 10 plata.

Prema rečima Tanaskovića, u dve celine fabrike, Procesnoj opremi i Fabrici krupnih lanaca, ima posla u vrednosti od oko 120.000 evra mesečno.

Fabrika "Metal sistemi" bila je u vlasništvu Dragoljuba Radulovića iz Kragujevca, ali je zbog prestanka proizvodnje na zahtev zaposlenih "podržavljena".

Ugovorom o prenosu vlasništva, potpisanim u maju, država je preuzela 57 odsto kapitala, dosadašnji vlasnik je zadržao 33 odsto, a radnici su podelili 10 odsto. Novim Upravnim odborom upravlja savetnik u Ministarstvu poljoprivrede Dragiša Vlahović.