petak 8. april 2011.
RSS
• Srbija •
Početna > Srbija > Završena revitalizacija šestog agregata na "Đerdapu 1"

Završena revitalizacija šestog agregata na "Đerdapu 1"

KLADOVO - Na Hidrocentrali "Đerdap 1" u Kladovu završena je revitalizacija šestog agregata, što je najveća investicija EPS-a u poslednjih deset godina.

- Zahvaljujući remontu, rok upotrebe je produžen za 30 do 40 godina, a snaga šeste turbine za deset odsto. Na to će uticati ugradnja 80 odsto nove opreme i materijala koji smanjuju gubitke i omogućavaju protok veće količine vode - saopštio je direktor Privrednog društva HE "Đerdap" Dragan Stanković.

On je dodao da su posao obavile srpske i ruske firme, uz kontrolu ruskih supervizora koji daju garancije za sve radove.

- Puštanje u rad šestog agregata očekujemo sredinom idućeg meseca. Istovremeno, počeli smo i sa pripremama za remont sledećeg, petog agregata. Međutim, ne možemo tačno da kažemo kada će taj posao početi jer on zavisi od toga kada će nam ruska strana isporučiti potrebnu opremu - naglasio je Stanković i naveo da se sa revitalizacijom kasnilo sedam meseci u odnosu na utvrđen rok, zbog velikih oštećenja na gornjem prstenu šestog agregata.

- Ne očekujemo da će takvih problema biti i kod remonta sledećih pet agregata, koji treba da budu završeni do 2015. godine, ali smo za svaki slučaj angažovali nemačku firmu DSD da nam uradi dva rezervna gornja prstena, da bi sprečili eventualne probleme - dodao je Stanković.

Prema rečima Stankovića, posle kompletne revitalizacije Srbija bi trebalo da proizvodi više struje od rumunske strane, jer "kroz naše turbine može da se propusti 5 odsto više vode".

Rukovodstvo "Đerdapa" ističe da i pored radova na šestom agregatu nije smanjen obim proizvodnje električne energije i da je plan ove hidroelektrane prošle godine prebačen za 15 odsto.

Ukupna vrednost revitalizacije HE "Đerdap 1" iznosi 168 miliona dolara, od čega je 100,5 miliona obezbeđeno iz starog klirinškog duga bivšeg Sovjetskog saveza prema SFR Jugoslaviji.