petak 8. april 2011.
RSS
• Srbija •
Početna > Srbija > Pristalice Artemija održale službu kod Niša

Pristalice Artemija održale službu kod Niša

NIŠ - Bivši monah manastira Crna Reka u Raško prizrenskoj eparhiji Nikolaj održao je službu sa pristalicama raščinjenog vladike Artemija u kući na ulazu u selo Gornja Toponica pored Niša.

U prizemnoj kući pored puta, u nekadašnjem lokalu, okupilo se nekoliko desetina vernika pristalica raščinjenog vladike Artemija koga je Srpska pravoslavna crkva optužila za sektaštvo.

Bivši monah Nikolaj. koji za sebe kaže da je arhimandrit, najavljuje da će se u beloj kući pored Toponičkog puta na nekoliko kilometara od Niša služba vršiti svakodnevno i da će u toj kući živeti nekoliko monaha kao u manastiru u egzilu.

U bogoslužbenom mestu, odnosno kako pristalice Artemija kažu katakombnoj kapeli, posvećenoj Svetom Arhangelu Mihailu, nalazi se drveni oltar sa par ikona na papiru. Sveće koje se pale ispred nekadašnjeg lokala koštaju deset dinara, a u samoj "katakombi" žene i muškarci stajali su odvojeno, žene sa maramama na glavi na levoj, a muškarci na desnoj strani.

U susednom lokalu u istoj kući tokom službe je pripremano posluženje za vernike, dok je ispred kuće bilo parkirano nekoliko vozila uglavnom sa kosovskim i beogradskim tablicama.

Služba, koja je trajala gotovo dva sata, završena je pričestom vernika koji su tokom službe NIkolaja jednoglasno izgovarali molitve i pevali crkvene pesme.

- Naš vladika je proteran sa Kosova i Metohije na nepravedan način. Na nekanonski način mu je oduzeta eparhija, a mi kao duhovna deca njegova pratimo ga na putu božijem, na putu Svetog Save, hoćemo da ostanemo u svetom predanju i hoćemo da ostanemo u istini - rekao je Nikolaj.

On je kazao da su pristalice raščinjenog vladike Artemija imali problema sa bogoslužbenom mestu u Beogradu jer kako kaže "uvek ima onih kojima smeta Sveti Sava", i dodaje da se ne bi iznenadio ako bude pritisaka i oko bogoslužbenog mesta pored Niša.

- Služićemo bogu i Svetom Savi svuda i na svakom mestu u ovoj zemlji Srbiji, jer i za nas se mora naći mesto pod ovim suncem. Nepravda je učinjena prema našem episkopu i našem duhovniku. Hteli su i da nam ga oduzmu i kao duhovnog oca, a prema nama se primenjuju strogi kanoni i strogo nam se sudi, ali mi znamo da je Bog jedini pravedni sudija - rekao je Nikolaj.

On tvrdi da pristalice Artemija nisu krenule sa otvaranjem bogoslužbenih mesta zato što žele svetsku slavu i čast.

- Ovim putem nismo krenuli da bi nam bilo udobno nego smo krenuli uskim i tesnim putem, jer želimo da uđemo u carstvo nebesko, a kroz mnoge nam nevolje valja ući u carstvo nebesko - kaže Nikolaj.

Nakon službe, pojedini vernici su ostavljali poklone, dok je ispred improvizovanog oltara bilo korpica sa novčanicama, a pojedini su čekali Nikolaja tražeći od njega savet za svoje probleme.

Srpska pravoslavna crkva osudila je ranije postupanje nekadašnjih monaha, a njihovo delovanje nazvala je sektom.

Bratstvo manastira Crna Reka napustilo je pre gotovo godinu dana Eparhiju raško-prizrensku i manastir bez kanonskog otpusta, odnosno bez saglasnosti nadležnih tela SPC. Kao razlog odlaska monasi su naveli gubitak poverenja u novu eparhijsku upravu i smenjivanje vladike Artemija.