utorak 8. januar 2013.
RSS
• Srbija •
Početna > Srbija > Beloglavi supovi u Srbiji više nisu ugrožena vrsta

Beloglavi supovi u Srbiji više nisu ugrožena vrsta

NOVA VAROŠ - U Srbiji prema proceni stručnjaka ima između 305 i 320 beloglavih supova, objavio je Zavod za zaštitu prirode.

Kako je navedeno, njihova brojnost pokazuje da populacija orla lešinara nije više u Srbiji ugrožena kao ranije.

Brojanje beloglavih supova ornitolozi su obavili na tri lokacije - u specijalnom rezervatu prirode "Uvac" kod Nove Varoši i zaštićenim prirodnim dobrima "Klisura reke Mileševke" u Prijepolju i "Klisura reke Trešnjice" kod Ljubovije.

"Prvi rezultat ove akcije ukazuje da je populacija beloglavog supa, koji je do samo pre dve decenije bio pred istrebljenjem, stabilna i da je Srbija i dalje jedno od značajnih područja za očuvanje ove strogo zaštićene vrste, navodi se na sajtu Zavoda za zaštitu prirode.

Na osnovu procene trenutnog broja beloglavih supova, očekuje se da će u predstojećoj sezoni biti između 120 i 130 gnezdećih parova, što je približno broju u prethodnim godinama.

Brojanje ove retke i zakonom zaštićene ptice u Srbiji obavljeno je u okviru Cenzusa beloglavog supa, međunarodne inicijative za područje Balkana koja se realizuje poslednje četiri godine. Srbija je prvi put učestovala u ovoj akciji.