Glas Javnosti

POLICIJA PRETRESA AGENCIJU ZA SPREČAVANJE KORUPCIJE: Direktorka optužena za proneveru skoro 13.500 evra

Hronika
Autor: Glas javnosti

Direktorka crnogorske Agencije za sprečavanje korupcije (ASK) Jelena Perović uhapšena je jutros u akciji Specijalnog policijskog odeljenja (SPO). Službenici SPO blokirali su jutros zgradu ASK-a u kojoj vrše pretres.

Više detalja za sada nije poznato. Očekuje se zvanično saopštenje.

Budžetska inspekcija kontrolisala je Agenciju u sklopu godišnjeg plana, a nalaz je objavljen 22. marta. Ministarstvo finansija je tada nalaz inspekcije uputio je Specijalnom državnom tužilaštvu koje je na osnovu dostavljene dokumentacije formiralo krivični predmet.

Tada su iz inspekcije upozorili na to da je Perović tokom 2023. godine pisala sebi prekovremeni rad i varijabile, za šta je primila gotovo 13.500 evra što je, utvrdili su iz Budžetske inspekcije, suprotno Zakonu o zaradama zaposlenih u javnom sektoru.

Prema prvom nalazu, direktorka Agencije je prošle godine radila čak 310 sati prekovremeno, za šta je sebi potpisala iznos od 5.212,10 evra, a dežurala je i u dane praznika – 22. i 23. maja i 13. i 14. jula prošle godine, za šta je sebi uplatila dnevnice u iznosu od 536,78 evra.


Dodatnih više od 8.700 evra inkasirala je za rad u Radnoj grupi za utvrđivanje liste javnih funkcionera.

Prema podacima iz zapisnika inspekcije, Perović je za period od januara do juna prošle godine članovima bivšeg Saveta uplatila na račun zarada najmanje 10.000 evra više u odnosu na ono što je propisano zakonom.

SPO u zgradi ASK-a

“Utvrđeno je da nisu primenjene odredbe člana 31 stav 6 Zakona o zaradama zaposlenih u javnom sektoru. Rešenje o zaradi donosi radno telo koje ih je izabralo, postavilo…”, piše pored ostalog u zapisniku.

Iz Agencije su tada, nakon što je nalaz obelodanjen, optužili inspektorke da izlaze is svojih nadležnosti, a medije da rade protiv javnog interesa:

“Ako već budžetske inspektorke mogu da preuzmu ulogu Ustavnog suda, mogu i pojedini mediji ulogu redovnih sudova, i to presuđujući u svoju korist, a protiv javnog interesa”..

Glas javnosti/RTCG

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR