subota 7. jul 2012.
RSS
• Srbija •
Početna > Srbija > Vanredno u Zvečanu zbog nestašice vode za piće

Vanredno u Zvečanu zbog nestašice vode za piće

ZVEČAN - Opštinsko veće u Zvečanu odlučilo je da uvede vanredno stanju zbog nestašice vode za piće. 
Vodosnabdevanje je kritično i u severnoj Kosovskoj Mitrovici. 
Predsednik Opštine Zvečan Miodrag Acić rekao je na konferenciji za novinare da stanje vodosnabdevanja nikada nije bila teže. 

"Najviše dva do četiri sata dnevno građani imaju vodu, a, zavisno od lokacije, vode najčešće ima između 15 minuta i dva sata", rekao je Acić. 

Dodao je da je zabranjen rad auto-perionicama koje koriste pijaću vodu i da je naloženo Javno-komunalnom preduzeću Zvečan da cisternama snabdevaju građane vodom. 
Inspektori će kontrolisati da li će se voda nenamenski koristi i prekršiocima naplaćivati mandatne kazne od 5.000 dinara. 

Acić je apelovao na građane da maksimalno štede vodu da bi je bilo za sve. 
Direktor Vodovoda "Ibar" u Kosovskoj Mitrovici Vladimir Rakić rekao je da se dotok smanjuje iz dana u dan. 
"Nema najave poboljšanja i mi to i ne očekujemo zato što je ventil koji omogućeva dotok vode iz južnog u severni deo grada prigušen", rekao je Rakić. 

On je dodao da su na severu planska isključenja da bi voda stigla do svih, a ako bi vode sasvim nestalo posledice bi bile nesagledive, uz opasnost od zaraznih bolesti. 

Rakić je podsetio da se u naselja na višim kotama Kosovske Mitrovice voda dovozi cisternama i najavio da će od sutra iz Crvenog krsta stići još nekoliko cisterni čime će sve "kritične tačke" na severu biti pokrivene. 
Kosovska Mitrovica i Zvečan snabdevaju se vodom za piće iz vodovoda u južnom delu grada koji je 1980-ih godina građen sredstvima samodoprinosa građana iz te dve opštine.

Posle dolaska međunarodnih snaga na Kosovo 1999. godine, voda je usmerena i ka susednim opštinama Srbica i Vučitrn koji, zbog privilegija i povoljnog geografskog položaja, stalno imaju vodu. 

"U planu je da se za opštine na severu Kosova izgradi novi vodovod. Urađen je projekat, obezbeđen je novac, očekuje se raspisivanje tendera i ako sve bude po planu radovi će biti završeni do kraja naredne godine", rekao je Acić.