četvrtak 7. april 2011.
RSS
• Srbija •
Početna > Srbija > Delove skeleta iz Keltske nekropole razvlače psi

Delove skeleta iz Keltske nekropole razvlače psi

ZRENJANIN - Arhelog i konzervator Zavoda za zaštitu spomenika kulture u Zrenjaninu Nada Benjocki upozorila je da keltska nekropola, otkrivena 2009. godine kod Ečke, nije zaštićena, zbog čega je na udaru pasa lutalica i radoznalih ljudi.

- Delove skeleta iz nekropole sada razvlače psi po okolnim njivama - izjavila je Benjocki.

Arheolozi su u prvoj nekropoli Kelta otkivenoj u srednjem Banatu izbrojali 18 grobova, a na osnovu keramičkih i drugih predmeta, zaključili da je to nalazište veoma značajno za nauku i da potiče iz vremena prvog keltskog prodora u te krajeve, u 3. i ili 4. veku pre naše ere.

Zrenjaninski arheolozi obavili su početna istraživanja uz pomoć Arheološkog instituta u Beogradu, ali ona nisu nastavljena zbog nedostatka novca. Arheolozi su želeli da utvrde da li je, uz obalu Begeja, postojalo i keltsko naselje.

Benjocki izražava žaljenje što ta nekropola, uz magistralni put Zrenjanin-Beograd, nije odmah zaštićena, bar običnom selotejp trakom, zbog toga što ljudi "čačkaju po nalazaštu, tražeći ko zna šta".

- Skeleti su izbačeni bagerom iz keltske nekropole na površinu zemlje, prilikom pripremnih radova za Industrijsku zonu "Jugoistok -Ečka" - objašnjava Benjocki i naznačava da su nezainteresovanost gradskih, pokrajinskih i republičkih organa i besparica zaustavili započete radove.

Komentari

pogresno je verovanje da su kelti "stigli".... oni su odavde se sirili na sve strane po svetu... to su nasi preci : skiti, heti, geti. gali kelti itd itd