subota 6. novembar 2010.
RSS
• Srbija •
Početna > Srbija > Uskoro kancelarija Vojvodine u Briselu

Uskoro kancelarija Vojvodine u Briselu

NOVI SAD - Vojvodina će već početkom iduće godine otvoriti svoju kancelariju u Briselu, nešto ranije nego što je to bilo zvanično najavljivano.

O tome su u Novom Sadu postigli dogovor predsednik Vlade Vojvodine Bojan Pajtić i ministar inostranih poslova Srbije Vuk Jeremić, a formalni dokument biće sačinjen i potpisan u bliskoj budućnosti. Vojvođanska kancelarija nalaziće se u zgradi Misije Srbije u Briselu i pokrajinsku administraciju neće koštati ništa, a imaće besplatnu i logističku podršku.

"Govorili smo da Vojvodina neće otvarati kancelariju u Briselu sve dok Srbija ne postane i zvanično kandidat za člana Evropske unije, jer bi zakup i drugi troškovi bili veći od očekivane dobiti. Situacija se, međutim, promenila s obzirom da ćemo prostorije dobiti sasvim besplatno", izjavio je Pajtić na zajedničkoj konferenciji za novinare.

Prema rečima Jeremića, Pokrajina će raspolagati jednim celim spratom u zgradi pomenute misije i na vreme moći da se pripremi za period kada će Srbija dobiti status kandidata. "Očekujem da će se to dogoditi u drugoj polovini iduće godine, a veoma je važno da u tom trenutku ne počinjemo od nule, već stvorimo uhodan mehanizam za maksimalno korišćenje mogućnosti koje nude evropski fondovi", dodao je Jeremić.