subota 6. novembar 2010.
RSS
• Srbija •
Početna > Srbija > Radnici gađali novinare RTS

INCIDENT U SURDULICI

Radnici gađali novinare RTS

SURDULICA - Stotinak radnika kompanije "RS Partners PES" iz Surdulice, koji su u štrajku već šest meseci, gađali su kamenicama i verbalno napali snimatelja dopisništva RTS u Vranju Igora Ivanovića, a drugim novinarima su pretili da će polomiti fotoaparate i nazivali ih pogrdnim imenima.

Novinarske ekipe su u ovu fabriku došle na poziv radnika koji su se, nekoliko dana unazad, peli na krov zgrade, pokušavajući da skrenu pažnju na svoje višemesečne proteste.

Novinari su pokušali da objasne kako su tu da rade svoj posao, a policija, koja je obezbeđivala protest, trudila se da ne dođe do fizičkog obračuna.

Član štrajkačkog odbora Violeta Đorđević ovakvo ponašanje opravdala je time da je "ljudima dozlogrdilo" i da "nikoga nije briga što oni mesecima štrajkuju".

Radnicima se nije dopalo to što RTS i drugi novinari u svojim izveštajima prenose i izjave poslovodstva fabrike. Vranjski novinari najavili su da više neće izveštavati o ovom štrajku zbog napada radnika na njihove kolege.

Kompanija "RS Partners PES" je najveći proizvođač elektromotora za automobile u regionu i do kraja 2007. godine radila je u sastavu kragujevačke "Zastave".

Tada je prodata firmi "RS Junajted Partners grup" iz Beograda po ceni od 87 miliona dinara, a kupac je bio u obavezi da investira 3,2 miliona dinara.

Radnici su u štrajku od 4. maja ove godine i traže isplatu zaostalih zarada i poništenje privatizacije.