subota 6. novembar 2010.
RSS
• Srbija •
Početna > Srbija > Negotin: Ugroženima i izbeglima 15 stanova

Negotin: Ugroženima i izbeglima 15 stanova

NEGOTIN - Petnaest interno raseljenih porodica, jedna izbeglička i četiri domicilne, socijalno ugrožene porodice iz Negotina dobile su ključeve svojih novih stanova, čiju je izgradnju finansirala Evropska unija.

Nova zgrada od dvadeset stanova, izgrađena u okviru programa socijalno stanovanje u zaštićenim uslovima u Negotinu, deo je projekta "Dostojanstvena rešenja za raseljena lica u kolektivnim centrima ili privatnom smeštaju u Srbiji". Projekat se finansira iz sredstava Instrumenta EU za predpristupnu pomoć za 2007. godinu (IPA 2007), a realizuje u saradnji sa Komesarijatom za izbeglice Republike Srbije i UNHCR.

Ukupna vrednost građevinskih radova i opreme je 378.000 evra. Opština Negotin poklonila je građevinsko zemljište i infrastrukturno opremila lokaciju, a a radove je izveo Hauzing centar - Centar za unapređenje stanovanja socijalno ugroženih grupa, dugogodišnji izvršni partner UNHCR.

Koncept socijalnog stanovanja u zaštićenim uslovima je u Srbiji realizovala švajcarska Agencija za razvoj i saradnju (SDC) prvi put 2002. godine. Do sada je ovaj koncept realizovan u 26 opština širom Srbije, a izgrađeno je ukupno 536 stambenih jedinica.

Korisnici zgrade u ulici Miomira Radosavljevica Pikija 36 imaće pravo korišćenja stanova dok god su u stanju socijalne potrebe.

Porodica domaćin zgrade živeće sa korisnicima i njena uloga će biti da bude veza između stanara i Centra za socijalni rad u Negotinu, te da im pruža potrebnu dodatnu pomoć.

U Srbiji trenutno živi oko 80,000 izbeglica i 206,000 interno raseljenih lica sa Kosova. Oko 4.000 njih još uvek je smešteno u 40 kolektivnih centara, kaže se u saopštenju.