subota 6. novembar 2010.
RSS
• Srbija •
Početna > Srbija > Bor kažnjen sa 45.000 evra

Bor kažnjen sa 45.000 evra

BOR - Predsednik opštine Bor Nebojša Videnović izjavio je da je zbog štetnog ugovora koji je sklopila prethodna vlast, lokalnoj samoupravi sudski naplaćeno 45.000 evra. Videnović (na slici) dodao je da je reč o zakupu placa na 99 godina koji su potpisali prethodni predsednik opštine Bor i direktor firme "Beoton".

Predsednik opštine je rekao novinarima da je plac, koji je bivši predsednik Branislav Rankić (Srpska radikalna stranka) ustupio firmi "Beoton" na 99 godina, bio pod nerešenim imovinsko-pravnim odnosima, kao i da pripada trojici poverilaca. "Nažalost po Opštinu, taj plac je imao potpuno nerešen imovinsko-pravni status i pre nekoliko dana nam je po izvršnom sudskom rešenju, iz Trezora Narodne banke naplaćeno 45.000 evra", rekao je Videnović. "Iako je u međuvremenu pokrenut sudski spor za vraćanje placa poveriocima, Rankić je sa 'Beotonom' produžio ugovor o početku gradnje placa na još godinu dana", rekao je Videnović. Prema njegovim rečima, plac dodeljen "Beotonu" zapravo je nacionalizovan još 1979. godine, ali je spor o povraćaju pokrenut tek 2007. godine.

Videnović je ocenio da je postupak davanja u zakup obavljen bespravno i da će, i pored pravosnažnog sudskog rešenja, pokrenuti postupak povraćaja tog zemljišta u vlasništvo opštine. "S tim parama smo mogli da sredimo krovove koji prokišnjavaju u svim školama i predškolskim ustanovama", kazao je Videnović.

Više opštinskih placeva je poslednjih godina podeljeno na 99 godina, sa klauzulom da se u roku od dve godine počne gradnja objekata, a zauzvrat bi zakupci morali zaposle određen broj ljudi. Obaveza Opštine je bila da izgradi infrastrukturu. "Ti su uslovi bili korektni, ali je u tom slučaju trebalo voditi računa o tome da li je zemljište opštinsko ili pod sudskim sporom", naveo je Videnović.