nedelja 6. jun 2010.
RSS
• Srbija •
Početna > Srbija > Prva fabrika sušenog voća u Požegi

Prva fabrika sušenog voća u Požegi

POŽEGA - U požeškom selu Rupeljevu juče je svečano pušten u rad pogon za sušenje jagodičastog voća, prva fabrika te vrste na Balkanu, u čiju izgradnju je zlatiborska firma "Sirogojno kompanija" uložila milion evra.
Rade Ljubojević, vlasnik ove kompanije,, rekao je da je nova fabrika rezultat težnji te firme ka stalnom usavršavanju kvaliteta i povećanju spektra proizvoda namenjenih izvozu.
U novootvorenom pogonu za sušenje voća, na prostoru od hiljadu metara kvadratnih, posao je našlo tridesetak radnika, a u proizvodni pogon je instalisana najsavremenija oprema iz SAD i Evrope.
Tehnologija sušenja voća, prema rečima Ljubojevića, zasnovana je na kombinaciji iskustava i znanja iz naše prošlosti i preporuka domaćih i svetskih stručnjaka iz oblasti ishrane.
Proizvodi ovog pogona, kako je rekao Ljubojević, namenjeni su maloprodaji u našoj zemlji i svetu, za direktnu potrošnju, kao hranljiv i ukusan snek, ali i daljem korišćenju u prehrambenoj industriji, pre svega pekarskoj i konditorskoj.
Vlasnik ove fabrike ističe da će se za proizvodnju u novom pogonu koristiti voće koje uspeva u Srbiji - malina, šumska borovnica, crna ribizla i višnja - ali je u izgledu i širenje proizvodnje na egzotične vrste voća, kao i proizvodnja voćnih mikseva, kombinujući više vrsta sušenog voća.