sreda 6. februar 2013.
RSS
• Srbija •
Početna > Srbija > U lajkovačkom selu kamenovana kuća sa azilantima

U lajkovačkom selu kamenovana kuća sa azilantima

VALJEVO - Vlasnik kuće u lajkovačkom selu Vračević, u kojoj su smeštena 82 azilanta za koje nije bilo mesta u prihvatnom centru u Bogovađi, izjavio je danas da komšije nisu imale ništa protiv boravka azilanata, ali da su neki ljudi kamenovali kuću u kojoj stranci borave. 

Opštinsko veće u Lajkovcu ranije danas je podržalo protest meštana Vračevića i od vlade zatražilo da do petka reši problem tako što će preseliti azilante. 

Dragić Stojković, koji je svoju kuću iznajmio za smeštaj azilanata, rekao je da njegove komšije u Vračeviću nisu pravile probleme, ali da su pojedinci kamenovali kuću u kojoj borave azilanti zbog čega je morala da interveniše policija. 

Stojković živi u susednom selu Dučić, u Mioničkoj opštini, ali ima i kuću u Vračeviću. On se javio na oglas centra iz Bogovađe i lajkovačkog Crvenog krsta za izdavanje viška stambenog prostora za smeštaj azilanata. 

"Sa nadležnima sam 24. januara sklopio ugovor o izdavanju kuće u Vračeviću za 50 evra mesečno po azilantu. Uložio sam oko 4.000 evra kako bih objekat dodatno osposobio", rekao je Stojković. 

Uz postojeće, trebalo je napraviti još dva kupatila. Stojković nije imao novac, pa je taj posao trebalo da uradi JKP "Komunalac" iz Lajkovca. Meštani su se, međutim, pobunili i od toga nije bilo ništa. 

"Treba doći uveče i videti te nesrećne ljude, koji su "iz belog sveta" stigli u Srbiju, Bogovađu i Vračević, pa shvatiti njihovu muku. Oni traže samo zalogaj hleba i da u toplom prenoće. Obezbeđeno im je grejanje na drva, spavaju u vojničkim krevetima na sprat", kaže Stojković. 

U Centru za azilante u Bogovađi smešteno je 150 osoba, a njih 150 smešteno je po okolnim selima uz nadoknadu od 50 evra mesečno po azilantu, ili još nemaju smeštaja. 

Taj centar je, odlukom Vlade Srbije, otvoren u junu 2011. kako bi se rešili problemi prebukiranog centra u Banji Koviljači. 

Nastojanja države da problem azilanata trajnije reši u nekoj od kasarni Vojske Srbije (VS) do sada nisu urodila polodom, uz ostalo i zbog sličnih protesta meštana.