petak 5. oktobar 2012.
RSS
• Srbija •
Početna > Srbija > Jagodini deset hiljada dolara za biblioteku

Jagodini deset hiljada dolara za biblioteku

VAŠINGTON - Narodna biblioteka iz Jagodine dobitnik je nagrade od 10.000 dolara koje dodeljuje Fondacija Bila Gejtsa, za projekat obnove seoskih biblioteka u kojima će poljoprivednici učiti nove informacione tehnologije.

Biblioteka u Jagodini prijavila se na konkurs NVO Beyond Access, koju finansira Fondacija Bila Gejtsa, i izabrana je u među četiri pobednika, od 130 prijavljenih kandidata iz celog sveta.

Cilj projekta je da se seoske biblioteke ponovo obnove i da ih poljoprivrednici koriste za učenje novih informacionih tehnologija, kao i da nauče da kupuju i prodaju na internetu.

Direktorka jagodinske biblioteke Vesna Crnković predvodila je tročlanu delegaciju tog grada na dodeli priznanja i nagrade u Vašingtonu, a tokom boravka u američkoj prestonici susreli su se i sa ambasadorom Srbije Vladimirom Petrovićem.

Ona je u razgovoru istakla da je u Jagodini obnovljeno četiri od 16 seoskih biblioteka i da će ovim novcem biti obnovljena još jedna biblioteka.

Seoske biblioteke bi trebalo da postanu informaciono-komunikacioni centri lokalnih zajednica, gde će poljoprivrednici učiti da koriste nove tehnologije, da kupuju i prodaju preko sajtova, kazala je Crnkovićeva. Ona je rekla da su tokom trodnevnog seminara u Vašingtonu čuli niz ideja o razvoju informacionih tehnologija u bibliotekama i da žele da se to proširi na celu Srbiju.

Biblioteka u Jagodini je 2010. godine već bila dobitnik nagrade od 30.000 dolara od američke organizacije Electronif information of library.

Komentari

Cestitam vam od sveg srca. Srbijo ugledaj se na Jagodinu!