utorak 5. maj 2009.
RSS
• Srbija •
Početna > Srbija > Branio srpsku nejač

VIŠE OD STO PORODICA LEVAJAC FORMIRALE BRATSTVO „VOJVODA RAKO“

Branio srpsku nejač

ČAČAK - Porodice Levajac iz Čačka i dijaspore postavile su spomen-ploču vojvodi iz Prvog i Drugog ustanka Raki Levajcu. U crkvi Velike Gospojine u selu Mojsinje kod Čačka ovo znamenje osveštao je episkop žički Hrizostom, a više od sto porodica Levajac zvanično je formiralo bratstvo „Vojvoda Rako“, koje će biti registrovano kao udruženje građana.
Potomci vojvodina četiri sina danas žive u Mrčajevcima i nekoliko obližnjih mesta, a brojna „dijaspora“, po rečima LJubiše Levajca, predsednika novoformirane Skupštine bratstva, prostire se od Čačka, preko Beograda, Sremske Mitrovice, Banjaluke, Zagreba, Rusije do SAD i Kanade.
- Ovo je prvi susret bratstva porodica Levajac, koji će postati tradicija. Ove godine okupili su se predstavnici stotinak porodica, ali će nas, nadam se, pri svakom sledećem susretu biti sve više.

BLIZAK KARAĐORĐEVIĆIMA
Istoričar Goran Levajac, koji je napisao biografiju slavnog vojvode, kaže da je Raka Levajac bio blizak i Obrenovićima i Karađorđevićima.
- Bio je nemirnog duha, pa ga ne možemo posmatrati kao patrijarhalnog srpskog domaćina s početka 19. veka. Ženio se tri puta. Iz drugog braka imao je četiri sina, koja su posle razvoda ostala da žive s majkom u Mrčajevcima - priča Goran i ističe da je ovaj veliki srpski junak, inače bivši trgovac stokom, igrom sudbine kraj života 1833. godine dočekao u siromaštvu.

Obnavljanje uspomene na Raku Levajca je naša obaveza prema pretku koji je branio srpsku nejač od turskog zuluma. Upoznavanje svih njegovih potomaka je obaveza prema mladom naraštaju, koji mora znati ko je i odakle potiče - kaže LJubiša Levajac.
Vojvoda Rako Levajac rođen je 1777. godine u selu Levaje. Posle očeve smrti, sa majkom, koja se preudala, i dva brata, dolazi u Gornju Gorevnicu. Po mestu odakle su potekli tri brata, umesto starog Milovanović, dobijaju prezime Levajac.
Na inicijativu porodica Levajac iz Mrčajevaca, Lađevaca i Bečnja, gde je ova familija najbrojnija, urađena je mermerna ploča.
Lune Levajac, pesnik iz Beograda, jedan od inicijatora ovog rođačkog okupljanja, kaže da je među potomcima vojvode Rake danas po svetu rasuto mnogo učenih ljudi. U šali dodaje da će na sledećoj skupštini bratstva razmatrati predloge kandidata za Akademiju nauka.