četvrtak 5. januar 2012.
RSS
• Srbija •
Početna > Srbija > Deda Mraz obradovao mališane iz narodnih kuhinja

Deda Mraz obradovao mališane iz narodnih kuhinja

Crveni krst Vojvodine je 2011. okončao sa skoro 2.000 najmlađih na sirotinjskom kazanu

KIKINDA - Ni najmlađi korisnici 22 vojvođanske narodne kuhinje nisu ostali uskraćeni za slatkiše i igračke koje im je darovao Deda Mraz.

Mnogima od njih ručak iz narodne kuhinje, jedini je obrok u toku dana i mogućnost da napune stomačiće, dok o slatkišima mogu samo da maštaju:

-Mmm, Deda Mraze baš su dobre ove čokolade i bombone. Lepše su od pasulja i kupusa koje mama donosi u lončiću od jedne tete. Znaš, ona nema para da kod kuće meni i braći kuva ručak, a kamoli kupuje slatiše - poverio se Deda Mrazu plavooki sedmogodišnji Marko dok je punih usta veselo preturao po novogodišnjem paketiću.

Crveni krst Vojvodine je 2011. godinu okončao sa blizu 2.000 mališana na sirotinjskom kazanu.

U narodnim kuhinjama širom Vojvodine do pre četiri godine hranilo se 900 dece, uzrasta do 14 godina, ali je eksplozija siromaštva učinila svoje:

- Tokom prve polovine prošle godine imali smo 1.500 mališana do 14 godina, a sada po obroke dolazi 1.990. Samo tokom poslednjih šest meseci, broj najmlađih korisnika Narodnih kuhinja uvećao se za skoro 500. Procenjujemo da je pred nama teška 2012. godina. Biće nam neophodna pomoć donatora kako bismo uspeli da obezbedimo obroke za, po svemu sudeći, još veći broj dece, ali i odraslih korisnika - kaže za Kurir sekretarka Crvenog krsta Vojvodine Simka Somer.

Razvojna banka Vojvodine izdvojila je sredstva za kupovinu 1.452 novogodišnja paketića.