subota 4. jun 2011.
RSS
• Srbija •
Početna > Srbija > Odluka o kreditu za revitalizaciju Kostolca na jesen

Odluka o kreditu za revitalizaciju Kostolca na jesen

ZLATIBOR - Predsednik Upravnog odbora Elektroprivrede Srbije (EPS) Aca Marković izjavio je da se na jesen može očekivati odluka kineskih investitora o kreditu za revitalizaciju dva bloka Termoelektrane Kostolac, B1 i B2, i izgradnju sistema odsumporavanja za ta dva postrojenja.

- Posle donošenja te odluke, planiraju se i razgovori o drugoj fazi projekta, koji prema predugovoru potpisanom sa kineskom kompanijom CMEC, podrazumeva izgradnju novog bloka snage 350 megavata i proširenje površinskog kopa Drmno na 12 miliona tona godišnje - rekao je Marković na Zlatiboru na savetovanju "CIGRE Srbija".

EPS je krajem prošle godine potpisao ugovor o realizaciji prve faze projekta TE Kostolac B, vredan oko 255 miliona evra, s tim što će 220 miliona evra biti obezbeđeno iz kredita kineske "Eksim banke", a 35 miliona evra iz sopstvenih sredstava EPS-a. Rok za realizaciju je 30 meseci od dana obezbeđivanja zajma.

Ugovorom se predviđa revitalizacija blokova Kostolac B1 i B2, izgradnja sistema odsumporavanja za ta postrojenja, kao i izgradnja rečne luke i železničke pruge.

Realizacija projekta je od ključne važnosti za revitalizaciju i modernizaciju termoenergetskih blokova ukupne snage 700 megavata, kojima će se produžiti vek za narednih 10 godina i smanjiti broj neplanskih zastoja.

Modernizacijom Kostolca B, povećaće se efikasnost i pouzdanost blokova, a očekuje se i povećanje snage za 50 novih megavata.

Jedan od ciljeva je ispunjavanje standarda EU iz paketa mera o pridruživanju naše zemlje iz oblasti proizvodnje i korišćenja električne energije, smanjenje emisije prašine i sumpornih isparenja u dimnom gasu.

Predugovor o realizaciji paketa "Termoelektrana Kostolac B projekti", vrednog 1,25 milijardi dolara, potpisan je u februaru 2010. godine.

Paket projekat finansiraće se sa 85 odsto iz sredstava kredita kineske "Eksim banke", odnosno oko 1,6 milijardi dolara. Rok otplate kredita iznosio bi 15 godina, a period počeka do pet godina u zavisnosti od perioda realizacije svakog pojedinačnog projekta u okviru paket projekta. Preostalih 15 odsto bila bi sredstva naručioca i korisnika.

U predugovoru zastupljene su tri strane EPS kao naručilac, "Termoelektrane i kopovi Kostolac" kao korisnik i kineski CMEC kao izvođač.