Glas Javnosti

Usaglašen Memorandum o razumevanju za projekat gasne interkonekcije Srbija-Rumunija, uskoro potpisivanje

Društvo
Autor: Glas javnosti

Srbija planira da u narednim godinama u saradnji sa Rumunijom sprovede projekte iz oblasti energetike kao što su izgradnja gasnog interkonektora i RHE Đerdap 3.

Ovi projekti bili su i tema razgovora ministarke rudarstva i energetike Dubravke Đedović Handanović i ambasadorke Rumunije Silvije Davidoju.
- Rumunija i Srbija neguju tradicionalne dobre, prijateljske i partnerske odnose. Usaglasili smo Memorandum o razumevanju u vezi sa realizacijom projekta gasne interkonekcije Srbija-Rumunija, koji očekujemo da bude potpisan uskoro. Ova interekonkcija nam je važna zbog diversifikacije snabdevanja gasom i dodatne sigurnosti snabdevanja potrošača - navela je Đedović Handanović posle sastanka na svojim društvenim mrežama.
Ona je istakla da vrednost investicije u izgradnju deonice od Mokrina do granice sa Rumunijom dužine 12,8 kilometara, iznosi 12 mil EUR i da je plan da izgradnja bude završena tokom 2026. godine. Dodala je da je gasna interkonekcija Srbija-Rumunija dugačka 85 kilometara sa rumunske strane, navodeći i da je obezbeđena podrška Evropske unije za izgradnju ove deonice.

- Nakon uspešno završene revitalizacije HE Đerdap 1, kojom je dobijeno novih 114 zelenih megavata, i produžen radni vek elektrane za najmanje 30 godina, naredne godine treba da počne revitalizacija i HE Đerdap 2. Za elektroenergetski sistem Srbije rekonstrukcija i povećanje snage HE Đerdap 2 za oko 50 MW značiće veću stabilnost, kao i upotrebljivost rekonstruisanih agregata u narednih najmanje 30 godina od rekonstrukcije - istakla je Đedović Handanović.
Ona je naglasila da je za obezbeđivanje dovoljno energije za balansiranje novih kapaciteta iz OIE u procesu energetske tranzicije, posebno važna izgradnja novih reverzibilnih hidroelektrana.
- Izgradnja RHE Đerdap 3 jedan je od najvećih projekata ne samo u Srbiji nego i u regionu. Završena je Prethodna studija opravdanosti sa Generalnim projektom, a Vlada Srbije proglasila je izgradnju RHE Đerdap 3 projektom od posebnog značaja. Koordinacija sa kolegama iz Rumunije biće veoma važna kako bismo realizovali ovako kompleksan projekat i zato smo formirali timove i na srpskoj i na rumunskoj strani koji će usko sarađivati u budućnosti - navela je ministarka.

Na sasatanku je razgovarano i o planovima za povećanje kapaciteta za prenos električne energije, imajući u vidu značajan obim trgovine električnom energijom koji se obavlja između dve zemlje. Obe zemlje deo su Transbalkanskog koridora za prenos električne energije, a kroz projekat Beograd planirano je da se prenosni kapaciteti na srpsko-rumunskoj granici povećaju za oko 500 megavata
Trgovina električnom energijom čini gotovo 30% od naše ukupne razmene sa Rumunijom u prethodnoj godini, koja će nastaviti da bude pouzdan partner Srbije i ubuduće, zaključila je resorna ministarka.

Glas javnosti /E03S 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR