ponedeljak 4. mart 2013.
RSS
• Srbija •
Početna > Srbija > Skupština Vojvodine: 2 poslanička mesta za SNS i 1 za SPS

Skupština Vojvodine: 2 poslanička mesta za SNS i 1 za SPS

NOVI SAD - Pokrajinska izborna komisija (PIK) proglasila je preliminarne rezultate dopunskih izbora za tri poslanička mesta u Skupštini Vojvodine, po kojima su mandate osvojila dva kandidati Srpske napredne stranke (SNS) i jedan Socijalističke partije Srbije (SPS).

Za poslanika u Apatinu izabran je Dragan Rastović iz SPS, u Zrenjaninu Darko Bađok, a u Srbobranu Živko Nastić, obojica iz SNS.

U sve tri izborne jedinice protivkandidati su bili iz Demokratske stranke (DS). Na prethodnim izborima, u maju mesecu 2012. godine, mandat u Zrenjaninu osvojio je kandidat SNS, a u Apatinu i u Srbobranu kandidat SPS.

Dopunski izbori održani su jer su predsednici opština Apatin Živorad Smiljanić (SPS) i Srbobran Zoran Mladenović (SPS) podneli ostavke na mesto pokrajinskih poslanika.

Izbori u Zrenjaninu sprovode se jer je gradonačelnik Ivan Bošnjak (SNS) vratio mandat Skupštini Vojvodine. Skupština Vojvodine ima 120 poslanika, od kojih se 60 bira po proporcionalnom, a 60 po većinskom izbornom sistemu.

Većinu u pokrajinskom parlamentu ima koalicija DS-Liga socijaldemokrata Vojvodine-Savez vojvođanskih Mađara-Liberalno-demokratska partija.

Beta