četvrtak 3. mart 2011.
RSS
• Srbija •
Početna > Srbija > Odbornici u Kuli sad uvažavaju novinare

Odbornici u Kuli sad uvažavaju novinare

NOVI SAD - Skupština opštine Kula promeniće na sutrašnjoj sednici Pravilnik o načinu izveštavanja sa sednica lokalnog parlamenta, kojim je bila uvedena obavezna akreditacija novinara, dogovoreno je na sastanku čelnika lokalne samouprave sa predstavnicima Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS), Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV) i Misije Oebs u Srbiji.

Kako su saopštili NUNS i NDNV, Pravilnikom, koji je donet 28. januara 2011. godine, uvedena je obavezna godišnja akreditacija novinara za praćenje rada Skupštine opštine Kula i radnih tela skupštine, a on je sadržavao i dodatne odredbe, koje su bile sporne i ugrožavale novinarske slobode.

Prva primena tog pravilnika na sednici 16. februara dovela je do nasilnog udaljavanja četvoro neakreditovanih novinara, što je izazvalo zabrinutost i protest redakcija i novinarskih udruženja.

Novinarska udruženja ocenila su da taj Pravilnik ponižava profesiju i onemogućava javnost rada lokalne samouprave.

Na sastanku sa gradonačelnikom Kule Slobodanom Bukvićem i predsednikom Skupštine opštine Kula Željkom Kovačem dogovoreno je da će sve sporne odredbe pravilnika biti suspendovane.

Novinari Dnevnika, Blica i Večernjih novosti, koji su sa prošle sednice bili fizički udaljeni, izrazili su spremnost da se akredituju za praćenje naredne sednice, pod uslovom da se Pravilnik promeni u skladu sa najavama.

Prema izmenjenom Pravilniku, akreditacije će biti automatski odobravane za sve novinare koji rade u legalnim medijima, bez obzira da li su lokalni, pokrajinski ili nacionalni, navodi se u saopštenju.

Iz Pravilnika će biti izbačeno i detaljno propisivanje načina oblačenja i od novinara će se tražiti samo pristojno odevanje u Skupštini, piše u saopštenju.

Predstavnici NUNS-a, NDNV-a i Oebsa tražili su i dobili garancije predstavnika lokalne samouprave u Kuli da se neće ponoviti incidenti sa nasilnim izbacivanjem, kao i da neće biti odmazde prema novinarima koji su podneli krivičnu prijavu protiv Kovača i pripadnika obezbeđenja, koji su ih fizički izbacili iz sale 16. februara.

NUNS i NDNV izrazili su zadovoljstvo dobrom voljom i spremnošću čelnika opštine Kula i novinara da se nastali problemi prevaziđu i da se obezbedi rad po najvišim standardima.