utorak 2. novembar 2010.
RSS
• Srbija •
Početna > Srbija > Holandsko-švajcarska fabrika za kornišone i cveklu u Svilajncu

Holandsko-švajcarska fabrika za kornišone i cveklu u Svilajncu

SVILAJNAC - Holandsko-švajcarska firma "Tri Stan Fresh Produce" užurbano gradi u Svilajncu Fabriku za preradu povrća, kapaciteta sedam miliona tegli kornišona i cvekle godišnje, koja treba da počne s radom u januaru naredne godine.

- Kamen temeljac za fabriku, površine 1.500 kvadratnih metara, položen je 29. juna. Od tada su urađeni zidovi i krov, a trenutno se užrbano uređuje unutrašnjost i do januara bi trebalo da budu instalirane mašine i da počne proizvodnja, izjavio je zamenik predsednika opštine Predrag Milanović.

Tri Stan" je na području Svilajnca prisustna tri godine, a sredinom marta prošle godine potpisan je ugovor o igradnji plastenika, distributivnog centra i fabrike za preradu povrća.

- Ukupna investicija je vredna 1,5 miliona evra. U Fabrici treba da radi 50 radnika, a u početku će ih biti 30 do 35 - rekao je Milanović.

Holandsko-švajcarska firma na području Svilajnca ima dvadesetak kooperanata kojima obezbeđuje seme i reprodukcioni materijal i od njih otkupljuje povrće, ali i vlastitu proizvodnju kornišona na pet hektara plastenika u kojima ostvaruje prinos od 35 tona prve klase po hektaru.

Fabrika, plastenici i distributivni centar nalaze se u Industrijskoj zoni "Veliko polje", gde je opština ovoj firmi dala šest hektara zemljišta na besplatno korišćenje u narednih 99 godina.