nedelja 2. oktobar 2011.
RSS
• Srbija •
Početna > Srbija > Dom za stare kod Užica dobio prve stanare

Dom za stare kod Užica dobio prve stanare

UŽICE - Dom za stare na Zabučju kod Užica primio je prve stanare, posle šest godina čekanja na završetak izgradnje i još godinu i po dana po njenom završetku.

"Dom je svečano otvoren krajem 2009. godine, međutim, Ministarstvo za rad i socijalnu politiku trebalo je da užički dom uvrsti u mrežu socijalnih ustanova, formira cenu smeštaja i odredi broj zaposlenih, a u to vreme bilo je zabranjeno zapošljavanje novih radnika u državnim ustanovama", objasnio je direktor užičkog Centra za socijalni rad Zaim Ramović i dodao da su problemi tek nedavno rešeni.

Radovi na izgradnji Doma za stare na Zabučju, u kompleksu bivšeg centra za prihvat izbeglica, počeli su 2003. godine, kada je Visoki komesarijat UN za izbeglice obezbedio 400.000 evra za početak radova, a grad je pripremio neophodnu komunalnu infrastrukturu.
Ministarstvo rada i socijalne politike je uložilo oko 80 miliona dinara u izgradnju i opremanje tog objekta, čiji je kapacitet 80 stanara, s tim da je u prvoj fazi obezbeđeno tridesetak mesta za izbegle i raseljene osobe, dok je ostali deo na usluzi meštanima Zlatiborskog okruga.

Prvi korisnici doma su 25 izbeglih i 15 starih osoba.

U zavisnosti od toga da li su nezavisni, poluzavisni ili zavisni od drugih osoba, korisnici mesečno plaćaju za smeštaj od 19.000 do 28.000 dinara. O njima u domu na Zabučju brine deset osoba, među kojima su socijalni radnik, negovateljice i medicinsko osoblje.

Za sada je popunjenost kapaciteta 50 odsto, a za smeštaj mogu konkurisati i stari iz Zlatiborskog okruga koji su trenutno smešteni u drugim domovima u Srbiji. Dom u Užicu i dom za stara lica u Požegi su jedine dve ustanove te vrste u zapadnoj Srbiji.

Do kraja godine Ministarstvo za rad i socijalnu politiku finansijski će pomagati funkcionisanje Doma za stare u Užicu, a od naredne godine dom će raditi isključivo na tržišnim principima.