petak 2. jul 2010.
RSS
• Srbija •
Početna > Srbija > Smederevski maraton: Odbornici zasedali više od 20 sati

USVOJENA ODLUKA O RASPISIVANJU REFERENDUMA O IZGRADNJI RAFINERIJE

Smederevski maraton: Odbornici zasedali više od 20 sati

SMEDEREVO - Odbornici gradske skupštine Smedereva usvojili su juče rano ujutru odluku o raspisivanju referenduma na kome će se građani izjasniti o izgradnji rafinerije sirove nafte u tom gradu. Referendum će biti održan 8. avgusta.

Na sednici Skupštine prihvaćen je predlog da sve političke partije u vlasti (DS, SPS sa koalicionim partnerima, Pokret za Smederevo, SPO, SDDS) i opozicione DSS, koalicija "Za bolje Smederevo", SRS i SNS u lokalnim medijima agituju za referendum.

Odbornik Srbislav Dević iz Smederevske demokratske stranke (SDDS), čije primedbe o kršenju zakona o referendumu i građanskoj inicijativi Skupština nije prihvatila, rekao je da će u toku dana podneti žalbu Upravnom sudu koji je nadležan za odluke lokalne samouprave. Dević je rekao da je postupak za referendum vođen mimo zakonom propisane procedure, jer je skupljanje potpisa umesto sedam dana trajalo šest meseci. Potpise su skupljali DSS i koalicija "Za bolje Smederevo". Dević je zatražio da i on, za iznošenje mišljenja o postupku vođenja postupka za referendum, ravnopravno dobije prostor u medijima.

Sednica Gradske skupštine počela je 29. juna u 10 sati i prekinuta je iste noći pred ponoć. Nastavljena je 30. juna u 10 sati i zatim ponovo prekinuta 1. jula u 5.30. Sednica će biti nastavljena 3. jula. Odbornici u nastavku treba da odluče o još 16 tačaka. Materijal za sednicu Skupštine težak je 2,1 kilogram.

Mimo redovno najavljenog dnevnog reda, odbornici su pred početak sednice 29. juna dobili dopunski dnevni red po kome će odlučivati o predlogu mera za žetvu i razrešenju i imenovanju direktora javnih preduzeća.