subota 2. jun 2012.
RSS
• Srbija •
Početna > Srbija > Kontrolni turnir u banatskim šorama

Kontrolni turnir u banatskim šorama

NOVI SAD - Kontrolni turnir u igri zvanoj "banatske šore" koja podseća na američki bejzbol, održaće se u nedelju, u Novom Sadu, uoči 12. svetskog prvenstva u tom sportu.

Na turniru će nastupiti "Marijevo" iz Tomaševca, "Žabalj" iz istoimenog mesta, kao i "Novosadski bećari" iz glavnog grada Vojvodine. Kontrolni turnir organizuje Društvo za očuvanje banatskih šora, s početkom u 11 sati, na pomoćnom terenu FK Vojvodine.

Svetsko prvenstvo će biti 30. juna i 1. jula u Tomaševcu. Legenda kaže da je naučnik Mihajlo Pupin (1858-1935), kada je iz Vojvodine otišao u SAD, poneo krpenu loptu za banatske šore.

S obzirom da su šore veoma slične modernom bejzbolu, postoje šaljive teorije o tome da je upravo Pupin zaslužan zato što Amerikanci danas imaju ovu svoju omiljenu zabavu.

Međutim, istorijski koreni bejzbola su u Francuskoj, iz polovine 14. veka, uz kombinaciju sa elementima slične engleske igre. Bejzbol se kao sport prvi put pominje 1744. godine, a prvo zvanično takmičenje je u Njujorku bilo 1845, 13 godina pre rođenja Pupina.

Ipak, u okviru "Pupinovih dana" koji se organizuju svake godine u Idvoru, njegovom rodnom selu u Banatu, tradicionalno se organizuje utakmica u banatskim šorama. Jedan od zaljubljenika u ovaj sport je i bivši predsednik Skupštine Vojvodine Bojan Kostreš.