sreda 2. maj 2012.
RSS
• Srbija •
Početna > Srbija > Nemac Verner Čedering nosilac liste SDS

Nemac Verner Čedering nosilac liste SDS

PRIJEPOLJE - Da se u Srbiji džabe ne kaže odande si odakle ti je i žena pokazao je slučaj Vernera Čederinga, Nemca, koji je zahvaljujući supruzi Lenki, od pre tri godine postao ne samo Prijepoljac, nego ovih dana i nosilac liste Socijaldemokratskog saveza (SDS) u tom gradu.

Verner, 68-godišnji penzioner, rođen je u Nemačkoj, školovao se u Minhenu i po zanimanju je tehničar zaštite životne sredine. Pre tri godine je prodao svoju firmu za čišćenje cisterni u Minhenu i došao u Prijepolje.

Već trideset godina bavi se i slikanjem i sav novac koji zaradi od prodaje slika daje u humanitarne svrhe.

Nemac sa srpskim pasošem, na svoju slavu Đurđevdan, predvodiće na lokalnim izborima odborničku listu SDS-a.

"U politiku sam ušao bez ličnog interesa, samo iz želje da pomognem komšijama, rodbini i prijateljima, da ih pokrenem, da tražimo izlaz iz bede i oskudice. Hoću da Prijepoljcima koji su me lepo dočekali i prihvatili kao svog vratim dug. Da ostavim neki trag u ovom gradu", ispričao je Čedering.

On kaže da je rešio da ostatak života provede u Prijepolju, u koje je prvi put došao pre 40 godina, kada je zaprosio Lenkinu ruku.

Prema Lenkinim rečima, on je nju morao da ubeđuje da se vrati u Srbiju, a ona ga je, kaže, iako nerado, podržala kao i uvek u svemu što ovaj uporni Nemac naumi.

"Ovo je lep i pitom kraj i zato želim da se posvetim njegovom ekonomskom i kulturnom prosperitetu. Ovde su ljudi preduzimljivi kao i u Nemačkoj, ne libe se da rade, ali im treba pošteno i odgovorno rukovodstvo", kaže Čedering.

Nemački penzioner želi da i u Prijepolju zaživi oprobani nemački recept- rad, red i disciplina, a on će se, kaže, potruditi da iz Evrope dovede svoje prijatelje koji su zainteresovani za ulaganja.
"Ne želim puno da pričam, hoću da radim za Prijepolje. Najveći problem je posao. Zato i tražim među svojim prijateljima iz Italije, Švajcarske, Austrije i Nemačke potencijalne investitore za ovaj kraj", ističe Čedering.

U okolini Prijepolja, dodao je, živi još jedan Nemac ali on ne želi da se uključuje u javni i politički život.
Za Čederinga to nije, kaže bilo pitanje izbora već pitanje srca.
"Moje srce kuca za Prijepolje. Prijepolje je moja domovina i ja mojoj domovini želim dobro. Otuda ja u politici", objašnjava on.

Na pitanje zašto Socijaldemokratski savez, Čedering objašnjava da je to nova partija, otvorena za sve vere i nacije, bez nacionalističkih predznaka, sa programom koji odgovara njegovim stavovima.

"Mi idemo sami na izbore jer svaka partija koja ide u koaliciju vara narod. Mnoge naše partije svake četri godine skaču sa stolice na stolicu na štetu sopstvenog naroda", kaže Čedering.

Zbog humanitarnog rada i ljubavi prema novom zavičaju on je i nosilac laskavog priznanja, najbolji zet, koje je u Prijepolju ustanovljeno pre desetak godina. To mu je, kaže, jedan od glavnih predizbornih aduta.

"Želja mi je da ponovo vidim nasmejana lica Prijepoljaca. Iako je SDS najmlađa politička stranka u ovom kraju, imamo 250 članova i ubeđen sam da ćemo preći cenzus od 1030 glasova i osvojiti četri mandata u lokalnoj skupštini", uveren je nosilac jedine liste SDS-a u Raškoj oblasti.

Verner kaže da će, iako se ne ostvare njegove političke prognoze, on nastaviti da se bavi svim onim što može da donese dobrobit ovom kraju, koji je, kako je ponovio, to sada njegova domovina.