sreda 2. maj 2012.
RSS
• Srbija •
Početna > Srbija > Bor: Milica tera damper od 220 tona

Bor: Milica tera damper od 220 tona

BOR - Među 60 vozača teških kamiona na površinskom kopu u rudniku bakra Veliki Krivelj kod Bora, radi i Milica Božić Jovanović - jedina žena-vozač teških kamiona od 220 tona u stogodišnjoj istoriji borskih rudnika bakra.

Ona ističe da joj je vožnja kamiona bila najveća želja iz detinjstva.

- Od malena sam volela da se igram automobilčićima, volela sam kola, zatim sam položila ispit za upravljanje kamionom i sada, kada sam to posigla, imam želju da jednoga dana dobijem dozvolu "D" kategorije i budem vozač autobusa - ali će ovo da ostane moje radno mesto", kaže Milica, inače 26-godišnja samohrana majka devojčice. 

Kaže da je drugovi na kriveljskom kopu veoma poštuju i rado joj pomažu u ovom napornom poslu, a najteže joj je noću, kada se mimoilazi sa kolegama na putu.

"Noću morate da ugasite svetla, da ispoštujete kolege da nađete mesto da bi ste ih propustili. Teško je kada pada kiša, sneg i morate biti maksimalno koncentrisani na put i da imate preglednost za vožnju"", objašnjava ona.

Teški teretni kamion marke "belaz" ima nosivost od 220 tona i samo ilustracije radi točak mu je visok 3,5 metra.
U jednom punjenju, kamion koji Milica vozi do drobilice rude, nalazi se oko pet tona bakra, a tokom samo jedne smene ona preveze desetak punih kamiona bakarne rude.